Zažite s nami tisíc zážitkov z krajiny Tisíc a jednej noci

Zem s titulkom “Tisíc a jedna noc” nemôže byť len tak hocijaká! Ani náhodou nie je obyčajná a už vôbec sa nepodobá na ostatné z krajín Perzského zálivu. Nemá lesk ako emiráty či Katar, no napriek tomu má svoju jedinečnú atmosféru, ktorú v celej Arábii nenájdete.

Už len keď vojdete do príletovej haly v Muscate nadchne vás nadčasovosť, elegancia a honosnosť interiérov. To je prvý dojem z krajiny, o ktorej sa v našich končinách hovorí len málo. Pôsobí pokojným dojmom, je obklopená bohatstvom a pritom jej obyvatelia, síce hrdi, sú priateľskí, distingvovaní a neskutočne štedrí. Všade vás ponúkajú čajom, kávou a datľami. Sultanát Oman nepotrebuje a nezávisí od turizmu, ale jeho obyvatelia vám svoju krajinu radi predstavia a to v podobe, kde to inde nezažijete. Lebo tu skutočne platí saharské príslovie "že doprevádzať priateľa, je dôležitejšie ako ísť vlastnou cestou"! A keďže sme aj my v CK Satur túto krajinu objavili, radi vás tu teraz budeme sprevádzať! 

Chcem zažiť Omán

Muscat je pýchou sultána

Mesto ležiace medzi skalnými pahorkami, akoby dobre ukryté pred dobyvateľmi z minulých vekov, dnes ukazuje svoju krásu. Jeho symbolom je staré mesto, ktoré vonia kadidlom, čo sa vanie cez ulice s korením, zlatom, voňavkami, ako aj nová štvrť, kde v bielej farbe už vyše 20 rokov žiari mešita sultána Qaboosa. Modliť sa v nej môže až 20 000 veriacich. Mešita vyniká nielen na slnku, ale i vnútri. Leží tu ručne tkaný perzský koberec, považovaný za druhý najväčší na svete. Väčší je už len v Abu Dhabi. Mešita je i voľne prístupná, jej strážcovia sú ústretoví a zdvorilí, no netreba zabúdať na zahalenie, bez čoho vás dnu nepustia.

Koláž fotiek z Muscatu - mešita, znak a pohľad na historickú štvrť. Omán
Muskat a jeho vznešenosť. Omán. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

Nedobytné pevnosti a ich tajomstvá

Pri vstupe do Muscatu návštevníkov vítajú pevnosti, postavené na skalných masívoch. Tie sú dejiskom aj portugalskej histórie od 16. storočia. Veď v tom období si privlastnili aj Indický oceán a nazývali ho Portugalským morom. Rušno bolo nielen tu, ale aj vo vnútrozemských oázach a mestách s pevnosťami. Nádherná je pevnosť Nakhla v srdci zelených datľovníkov, či Nizwa, ktorá fungovala ako centrum obchodu, zastávok karaván a náboženstva. Neslúžili len na obranu, ale miestni v nich viedli v celku pohodlný život, o čom nasvedčuje zariadenie. Svojou rozlohou udivuje aj pevnosť Bahla, ktorej obvodové múry akoby nemali v oáze konca. Všetky z nich mali prístup ku vode a aj dnes v ich okolí ostali zavlažovacie kanály, tzv. "falaj". 

Koláž fotiek z ománskych pevností - Nizwa, Nakhl. Omán.
Nedobytné ománske pevnosti vo vnútrozemí. Omán. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

Všadeprítomné voňavé kadidlo

Omán je voňavý sultanát. Všade tam, kde vojdete, vás opojí vôňa kadidla. To sa odtiaľto vyváža už stovky rokov. Kadidlové stromy rastú na juhu krajiny, pri meste Salalah, v údolí Dawkah. Kmene stromu sa pár centimetrov narežú, vytečie z nich živica, ktorá sa zozbiera a následne suší. Takto voňavé kadidlo dostať kúpiť na miestnych trhoch po celej krajine. Cena záleží od kvality. Čím svetlejšie, tým drahšie. Pridáva sa aj do parfémov. Omán má i svoju vlastnú luxusnú značku Amouage. 

Kadidlo, ktoré v Ománe všade rozvoniava. Omán
Voňavá kadidlo, ktoré je v Ománe všade. Omán. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

Ťavie preteky, trh s ťavami a ako chutí ťavie mäso

Ku Arábii a púšti patria tradične aj ťavy. Tie sa voľne pasú v oázach, ladnými krokmi zdolávajú jemný piesok v púšti, ba dokonca ich stretnete aj na diaľniciach. Žijú tu čierne, biele a hnedé. Využívajú sa aj na preteky, ktoré sú v krajine veľmi populárne. Údajne tých pretekárskych je v Ománe skoro desaťtisíc! Tiež tu nie je nič nezvyčajné ochutnať ťavie mäso. Domáci ho milujú, najmä grilované. Radi jedia v tradičných reštauráciách, kde sú oddelené salóniky, aby tak každá rodina mala súkromie a najmä zahalené ženy tak môžu v kľude jesť, bez toho aby si ich obzerali cudzí muži. Vo svojich salónikoch jedávajú často aj na zemi a bez príbora. Šikovne si prstami naberú ryžu a mäso. Alkohol v krajine nie je bežné dostať, okrem hotelov. Radi pijú čaj, kávu, či sladký čaj "karak" s mliekom a kardamonom. 

Ťavie preteky, ťava a ťavie mäso. Omán
Ťavie preteky, ťava a ťavie mäso. Omán. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

Z ománskych výšin

Omán nevyniká len pieskovou púšťou so zlatými dunami, ale aj vysokými horami, čo presahujú výšku 3000 m. Pohorie Hajar sa ťahá cez východnú časť krajiny a zasahuje až do susedných Spojených arabských emirátov. Je pretkané prašnými a kamenistými cestami, ktoré sa dvíhajú do chladnejšieho pásma. Farby šedej a hnedej pretínajú zelené údolia a úchvatné kaňony so sladkou vodou. Horské dediny postavené v skalných masívoch sú očarujúce. Miestni si sem radi zájdu za odpočinkom. Je im dobre pod palmou či akáciou, čo je vždy príjemné aj na piknik, rozhovory a najmä spolupatričnosť rodín. Svoje tradície si hrdo zachovávajú, čo je vidieť aj navonok v ich oblečení. Muži radi nosia dlhé biele šaty a ženy sa zas zahaľujú do čiernej. Najradšej nosia obuté pohodlné šľapky. V tejto krajine sa nikto nenáhli. Je úžasné, koľko majú času. 

Ománske hory - Jabal Akhdar. Omán.
Ománske hory - Jabal Akhdar. Omán. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

Nezabudnuteľný trh v Nizwe

Trhovníci vo vnútrozemskom meste Nizwa ponúkajú len to najlepšie. Výborný sladký dezert 'halwa' tu môžete vyskúšať najlepšie ešte keď je teplý. S orieškami alebo s figami. Oriešky ako kešu, mandle či pistácie tu chutia úplne inak, než u nás. Ochutnajte datle rôznej vlhkosti. Najlepšie sú tie najväčie a vydržia aj na cestu domov. Krásne je tu vypracovaná keramika alebo strieborné dýky, tzv. 'chandžár', čo je symbol Ománu. Ak navštívite trh v piatok, môžete si tu kúpiť kozu alebo dokoncs i ťavu. Koza tu stojí cca 40 € a ťava od 500 € a viac. 

Trh v Nizwe, pestrý tovar a muž ponúkajúci šafran. Omán
Trh v Nizwe, pestrý tovar a muž ponúkajúci šafran. Omán. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

Noc v púšti

Cestujte v čase, keď karavány križovali po púšti celým Arabským polostrovom, ktorý má viac ako 3 milióny km2. Preto neodmietnite pozvanie stráviť aspoň jednu noc v mori piesku. Púštne kempy sú oázou ticha a len šumiaceho vetra. Aj keď to miestami pripomína planétu Mars, predsa len ubytovanie je pohodlé a aj s vlastnou kúpeľňou. Večera pod holým nebom, na tanieri koza, jahňa či ťava, a pred spánkom horúci čaj, sú úžasným zážitkom. Po zlatých pieskoch vás prevedú na džípoch skúsení vodiči. Zastanú na miestach, odkiaľ si vychutnáte oranžový západ slnka a to tesne pred tým, ako sa púšť ponorí do tmy. 

Púštny kemp, ubytovanie, jazda na dunách. Omán
Púštny kemp a jazda na dunách. Omán. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

Kúpanie vo wádí

Aj keď má Omán dvetisíc km pobrežia, čo láka biekym pieskom na pláži a tyrkysovou farbou mora, predsa len kúpanie v kaňonoch je jedinečné. Sladká voda medzi skalnými masívnymi, palmy a rákosie sú vítaným pokušením. Obľúbený je Wadi Khalid, ktorým vedie i 37 km dlhá túra, či Diablov závrt, ktorý je dokonalým, ba až sochárskym dielom prírody. Nachádza sa blízko mora, preto je v ňom voda sčasti sladká aj slaná. Dolu do jamy, kde je voda a dá sa plávať, vedú schody. Zostup ani výstup nie je náročný s očarí vás svieža voda krásnej farby. 

Kúpanie vo wádí. Omán
Osviežujúce kúpanie vo wádí, alebo vo falajoch. Omán. Foto: Lucia Kulfasová - CK SATUR

Tmavou nocou za korytnačkami v meste lodí

Pobrežné mesto Sur má dnes hravú atmosféru. Jeho obyvatelia si ho večer radi užívajú pri starom centre, kde je dlhá promenáda. Mesto svoj zlatý vek zažívalo pred stovkami rokov, keď sa tu vyrábali drevené lode 'dhow'. Teraz sa vyrobia už len asi dve za rok. V okolí mesta sú pláže, kam chodia korytnačky klásť vajíčka. Po asi 55 dňoch sa z nich vyliahnu drobné korytnačky, ktoré si potom hľadajú cestu do mora. Je to krásny zážitok, keď celkom v noci nazeráte do tajomstiev prírody. 

Pobrežné mesto Sur, lodenica a malá korytnačka. Omán
Pobrežné mesto Sur, lodenica a malá korytnačka. Omán. Foto: Lucia Kulfaosvá - sprievodkyňa CK SATUR

Biela pláž a kapitán Mahmoud

Smerom na juh od Muscatu sa ukrývajú nielen pekné zátoky, ale i pláže s jemným pieskom. Ich bieloba ostro kontrastuje s blankytným morom. Často práve tu vidieť nielen ťavy, plameniaky, volavky, ale aj rozkošné biele gazely. Príjemným spestrením poznávania ománskej prírody, je plavba loďou, počas ktorej vám skúsený kapitán, ako je napríklad Mahmoud ukáže nádherné miesta, najlepšie momenty pri západe slnka, zahrá moderné arabské piesne, ktoré i našim ušiam znejú príjemne a dokážu aj roztancovať. Ani Mahmoud nezabudol na ománske privítanie kávou a datľami. 

Západ slnka v Muscate, kapitán Mahmoud a Biela pláž. Omán
Západ slnka v Muscate, kapitán Mahmoud a Biela pláž. Omán. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

Presvedčili sme vás, že Omán nie je len o dovolenke pri mori, ale stojí aj za poznávanie?


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook