18 jedál, za ktorými sa oplatí cestovať po Európe
- Rady a tipy
- 2.2.2019
- 18 minút čítania
Currywurst (Berlín, Nemecko)
Netradičná kombinácia bielej klobásy a karí omáčky sa zvyčajne podáva s hranolčekmi alebo chlebom a vychutnať si ju môžete prakticky na každom rohu hlavného mesta Nemecka. Currywurst má v nemeckom Berlíne aj svoje múzeum, ktoré mapuje tradíciu tejto miestnej pochúťky, ktorá sa datuje do obdobia povojnovej okupácie. Existuje viacero teórií o tom, kto vymyslel currywurst. Pre Berlínčanov je vynálezcom Herta Heuwarová v roku 1949, ktorá sa inšpirovala tým, že videla amerických vojakov jesť steak s kečupom, ale rozhodla sa nahradiť steak lacnejšími bravčovými klobásami, ktoré boli cenovo dostupnejšie v povojnovom Nemecku. Toto jedlo je obzvlášť obľúbené ako neskorá večera počas „alkoholicky aktívneho“ večera v meste. Je to však aj symbol rovnostárskeho ducha hlavného mesta, nakoľko spája ľudí rôzneho pôvodu a spoločenských tried.
![Kúsky grilovanej klobásy v curry omáčke](https://www.satur.sk/media/cache/820x547/content/richedit-image-6886-french-fries-250641-960-720_64b8f2c8b88c5.jpeg)
Pastel de Nata / Pastéis de Belém (Belém Bakery, Portugalsko)
Košíček z lístkového cesta plnený žĺtkovým krémom, ochutený škoricou sa podáva najmä ku káve a patrí medzi najobľúbenejšie cukrárske výrobky Portugalcov i cudzincov, ktorí túto krajinu navštívia. Recept na jeho prípravu sa dedí už vyše 200 rokov a stále ostáva tajomstvom. Ako prvé ho upiekli mníšky kláštora Jeronimos v Lisabone. Následne si otvorili pekáreň v západolisabonskej štvrti Belém, kde ju nájdete dodnes a spolu s vami stovky turistov, ktorý chcú spoznať pomyselný domov pastéis de Belém. Mimo pekárne Belém je pečivo známe ako pastel de nata.
![Portugalský dezert, pastel de nata](https://www.satur.sk/media/cache/820x547/content/richedit-image-6882-portuguese-custard-tart-758547-960-720_64b8f324b784a.jpeg)
Pizza Margerita (Neapol, Taliansko)
Podľa legendy hostili v Neapole taliansku kráľovnú Margeritu práve touto pizzou s bazalkou a mozzarellou a jej tak chutila, že pizzu pomenovali po nej. Práve v Neapole, slovo pizza znamená práve pizza margherita – čiže cesto so základom z miestnych, dokonale zrelých paradajok odrody San Marzano, absolútne čerstvej mozarelly a ozdobené pár lístkami bazalky. Odporúčame ju ochutnať v pravej talianskej pizzerii s tradíciou, akými sú napríklad Pizzeria Sorbillo (už od 1935) a v Da Michele (od 1870).
![Pizza Margerita](https://www.satur.sk/media/cache/820x547/content/richedit-image-6887-pizza-814044-960-720_64b8f8d39a9d7.jpeg)
Zmrzlina Tartufo (Kalábria, Taliansko)
Domovom tejto sladkej mrazenej maškrty je malebné mestečko v skalách – Pizzo. Na konci 19. storočia práve tu vyrobili cukrárski majstri z tajného receptu unikátnu zmrzlinu, ktorú pomenovali Tartufo. Originál receptu ostáva stále tajomstvom. Servíruje sa v bielej, alebo tmavej podobe a základ tvorí oriešková zmrzlina, ktorá vo vnútri ukrýva nugát.
![Zmrzlina v talianskej Kalábrii](https://www.satur.sk/media/cache/820x547/content/richedit-image-6885-tartufo-artigianale-pizzo_64b8f918e2d5b.jpeg)
Taliansko je výbornou zmrzlinou preslávené a ich gelato si môžete vychutnať v mestách ale aj letných dovolenkových destináciách. Medzi najobľúbenejšie príchute patria stracciatella, oriešková, kávová a pistáciová.
Hákarl - zhnitý žralok (Island)
Tak toto je pre odvážnych gurmánov - cestovateľov. Najznámejšia islandská špecialita je totiž zhnitý žralok. Žraločie mäso sa zakope do zeme na 6 - 12 týždňov (v závislosti od obdobia roka, v ktorom ho pripravujete). Po vytiahnutí sa suší na suchom a tmavom mieste po dobu 4 – 5 týždňov. Vybrať si môžete medzi glerhákarl – svetlé mäso žuvačkovej konzistencie, alebo skyrhákarl, ktoré je tuhšie a tmavšie. Táto delikatesa sa často podáva s pálenkou Brennivín, ktorá ma lákavú prezývku „čierna smrť“ a je vyrobená zo zemiakového liehu, obilia a rasce.
![Hákarl - zhnitý žralok, Island](https://www.satur.sk/media/cache/820x547/content/richedit-image-6884-hakarl-1-1024x759_64b8f9684cd2e.jpeg)
Pylsa, hotdog na islandský spôsob (Island)
Pri islandskej kuchyni ešte ostaneme. Zvláštna kombinácia chutí je obyvateľom tejto severskej krajiny blízka. Medzi obľúbené jedlá patrí aj hotdog - pylsa, ktorý sa tomu nášmu podobá len vizuálne. Párky sa totiž vkladajú do rozrezaného rožku zo sladkého cesta a v prípade, že si dáte klasickú pylsu, pravdepodobne bude sladké všetko, okrem párku, čiže aj medová horčica. No existujú aj variácie s grilovaným párkom, roztopeným syrom a chrumkavou opečenou cibuľkou, a tiež už stoja za vyskúšanie.
![Pylsa, hotdog na islandský spôsob](https://www.satur.sk/media/cache/820x547/content/richedit-image-6878-hot-dog-21074-960-720_64b8f9a748e17.jpeg)
Jamón ibérico (Barcelona, Španielsko)
Milujete mäso a na súčasnú trendy veggie vlnu sa nechytáte? Potom sa vyberte do španielskej Barcelony. Okrem klasických tapas a paelly, tu totiž nájdete prevádzky, z ktorých si za 5 euro, odnesiete kornút plný nakrájanej salámy s rôznymi koreninami a známej šunky jamón ibérica. Pri prechádzke gotickou štvrťou sa tak môžete kochať jej krásou, a zároveň si vychutnávať toto mäsko ako pukance.
![Jamón ibérico](https://www.satur.sk/media/cache/820x547/content/richedit-image-6877-ham-2670416-960-720_64b8f9e4e7eb6.jpeg)
Crema Catalunya (Barcelona, Španielsko)
Creme brulee Katalánska, tak by sa dal nazvať tento dezert, ktorý pri poznávaní chutí Barcelony nemôžete obísť. Jemne klepnete lyžičkou po povrchu, chrumkavá karamelová krusta pukne a ponoríte sa do vláčneho smotanového krému s chuťou vanilky.
![Crema Catalunya](https://www.satur.sk/media/cache/820x547/content/richedit-image-6875-creme-brulee-802049-960-720_64b8fa5965c18.jpeg)
Crêpes (Bretónsko, Francúzsko)
Múka, vajíčko, mlieko alebo voda, trocha masla, soľ, podľa chuti cukor. Také jednoduché zloženie a ešte jednoduchšia príprava. Asi by sme len ťažko hľadali človeka, ktorý nemá rád túto sladkú pochúťku. Svet pozná palacinky vďaka Francúzom - svoj pôvod majú v Bretónsku, kde im dali názov podľa latinského crispa, čo znamená zatočená. Crêpes sucrée sú delikátne, na suchej platni pripravené jemne sladké palacinky, ktoré sa obtáčali okolo sladkej náplne. A presne takéto si ich môžete vychutnať napríklad v uliciach Paríža.
![Palacinky Crêpes](https://www.satur.sk/media/cache/820x547/content/richedit-image-6876-pancakes-2020870-960-720_64b8faa2ac143.jpeg)
Zapiekanki (Krakow, Poland)
Vlna streedfood stravovanie zasiahla aj našich severných susedov. Pre turistu je toto pohodlná cesta ako sa občerstviť rýchlo, nie až tak draho a zároveň spoznať miestne chute. Práve zapekanka na námestí Platz Nowy v Krakowe, je údajne tá najlepšia v celej krajine. Na chrumkavom pečive vám zapečú, čo len chcete, podľa vašej chuti, na výber je približne z pätnástich druhov. Tak ako pri berlínskom currywurst ide o obľúbené občerstvenie počas veselých víkendových večerov v meste.
![Zapiekanki v Krakowe](https://www.satur.sk/media/cache/820x547/content/richedit-image-6874-zapiekanki_64b8fb6603cbf.jpeg)
Trdlo (Praha, Česko)
Za dobrotami netreba precestovať celý svet. Nájdete ich aj u našich bratov – susedov v Prahe. Možno si poviete, veď je to len náš skalický trdelník, no podnikavci spoza rieky Moravy povýšili tento dezert na streetfood delikatesu. Len prechádzkou od Karlovho mosta k Orloju napočítate desiatky prevádzok ponúkajúcich trdelníky – česky „trdlo“ plnené ovocím, šľahačkou, zmrzlinou, čokoládou, cukríkmi – skrátka všetkým na čo si mlsný jazyk turistu spomenie. Zároveň ako správny streetfood sú prudko fotogenické.
![Trdlo v Prahe](https://www.satur.sk/media/cache/820x547/content/richedit-image-6873-trdlo-2223968-960-720-1_64b8fc49cddd8.jpeg)
Chlebíčky Trzesniewski (Viedeň, Rakúsko)
Zabudnite na Wiener Schnitzel! Ku susedom sa okrem tejto tradičnej dobroty oplatí vybrať aj na ochutnávku malých chlebíčkov s množstvom pomazánok, zeleniny a sezónnych spojení chutí. Na ich zjedenie nepotrebujete ani tanier, svojou veľkosťou sú akurát na zahryznutie. Neodmysliteľnou súčasťou je aj tradičné čapované pivko s názvom Pfiff, pričom svojou veľkosťou a objemom dokonale sedí k veľkosti chlebíčku. Zvláštnosťou je aj to, že si prípravu chlebíčkov ešte stále môžete pozrieť na vlastné oči priamo v tomto obchodíku, ktorý nájdete v centre mesta na jednej z bočných uličiek napojených na hlavnú nákupnú ulicu.
![Chlebíčky Trzesniewski](https://www.satur.sk/media/cache/820x547/content/richedit-image-6871-trzesniewski-vienna-vie0316_64b8fccfc73c1.jpeg)
Smørrebrød (Kodaň, Dánsko)
Plátky tmavého ražného chleba obložené podľa chuti, či sezóny si môžete vychutnať aj v metropole Dánska. Lákať vás k tomu budú už len výklady samotných prevádzok. Vyberiete si chlebíček s údeným lososom s kôprom, alebo ten s údeným syrom a reďkovkou, či tradičným nakladaným sleďom?
![Smørrebrød](https://www.satur.sk/media/cache/820x547/content/richedit-image-6867-sandwich-890820-960-720_64b8fd466836d.jpeg)
Fregola con arselle (Sardínia, Taliansko)
Táto sardínska špecialita chutí najlepšie práve v letných mesiacoch, kedy sú všetky ingrediencie potrebné na jej prípravu čerstvé, preto neváhajte ju ochutnať počas letnej dovolenky. Fregola je druh ručne vyrábaných cestovín z krupice, vody a soli, ktoré trením medzi prstami získavajú svoj špecifický tvar. Následne sa varia vo vývare a už stačí len pridať mušle, čerstvé paradajky, petržlen a cesnak a obľúbená dovolenková pochúťka je na svete.
![Sardínske cestoviny](https://www.satur.sk/media/cache/820x547/content/richedit-image-6862-fregola-con-arselle-cucina-sarda-630x410_64b8fd93dd664.jpeg)
Köttbullar (Štokholm, Švédsko)
Jedlo, dobre známe všetkým fanúšikom modro žltého predajcu nábytku, švédske mäsové guličky podávané so smotanou omáčkou a brusnicami. Keď už sa vyberiete spoznávať túto severskú krajinu, určite nezabudnite ochutnať ako chutia v niektorej z miestnych reštaurácií.
![švédske guličky](https://www.satur.sk/media/cache/820x547/content/richedit-image-6863-veggie-ball-2523065-960-720_64b8fdd17efef.jpeg)
Guinness Stew (Dublin, Írsko)
Tento guláš je írska klasika. Hovädzie mäso, koreňová zelenina a vyberané koreniny v kombinácii s chuťou írskeho piva Guinness si najlepšie vychutnáte priamo v Dubline v reštaurácii Guinness Storehouse, kde si okrem výborného jedla môžete obzrieť aj samotný pivovar.
![Írsky guláš](https://www.satur.sk/media/cache/820x547/content/richedit-image-6864-goulash-3502510-960-720_64b8fe1481c4c.jpeg)
Surový sleď (Amsterdam, Holandsko)
Ďalšia miestna delikatesa z kategórie „pre odvážnejších“. Surový sleď môže znieť trochu strašidelne, ale pri návšteve Amsterdamu by ste ho nemali obísť. V meste nájdete viacero vozíkov a stánkov, na ktorých môžete vidieť visieť tieto rybičky. Podávajú sa buď vcelku, alebo nakrájané na kúsky s cibuľou a kyslou uhorkou, alebo si môžete požiadať o "broodje haring" a rybku vám naservírujú v sendviči. Zaujímavý je aj tradičný spôsob konzumácie – keď sleďa chytíte za chvostovú plutvu, zakloníte hlavu a vložíte do úst, čo najväčšiu časť. Sezóna sleďov v Holandsku vrcholí v júni, kedy sa pri stánkoch tvoria nekonečné rady domácich, ktorí ich za rok skonzumujú viac ako 100 miliónov kusov.
Cannoli (Taormina - Sicília, Taliansko)
Bezkonkurenčné sú aj sicílske dezerty. Cannoli sú tradičné trubičky plnené ricottou a cukrom. Svoj pôvod datuje tento dezert až do stredoveku, keď v 9.storočí Arabi priniesli cukrovú trstinu na Sicíliu, čím zmenili pravidlá sladenia, vyradili dovtedy využívaný med a práve plnka do canolli vznikla zmiešaním ricotty a cukru. Zároveň na prípravu rolky bola využívaná stonka cukrovej trstiny. Tie údajne najlepšie cannoli si môžete vychutnať v historickom meste Taormina, hneď vedľa gréckeho amfiteátra.
![Trubičky plnené ricottou.](https://www.satur.sk/media/cache/820x547/content/richedit-image-6866-block-photo-652-cameloni_64b8ff3f2b0ef.jpeg)
Našli ste si medzi vybranými jedlami to svoje najobľúbenejšie? Alebo myslíte, že sme na niečo ešte zabudli? Dajte nám vedieťdo komentáru.