Noc v ománskej púšti a oddych na tropickej pláži

Je len jedna krajina, na svete, kde existuje nekonečná púšť a exotický tropický raj. Omán. Kým oblasť okolo hlavného mesta Muscat je viac arabská a plná paliem datľových, južná je stelesneným krásnych pláží s jemným bielym pieskom a posiata štíhlymi kokosovými palmami.

Zdá sa, že len tak z ničoho nič, iba lusknutím prstov sultána Qaboosha sa akoby zrodila prosperujúca turistická scéna v Ománe. Nie je tomu tak dávno, ale nebola ani v hľadáčiku „veľkých cestovateľov“. Dnes do nej vojdete a nielen že je celá voňavá, ale aj čistá, s dokonale vybudovanou infraštruktúrou, moderná, presne tam kde treba, a autentická v tradíciách, tak ako očakávate. Srdce Muscatu spoznáte na rušnom trhu, v prístave plnom rýb, ale aj pri pohľade na luxusný sultánov palác či prenádhernú mešitu.

Za krásou zlatých dún

Na rozdiel od iných arabských krajín, si ománske safari zachováva surovú krásu čím sa človek viac dokáže spojiť s prírodou v jej najčistejšej podobe. Nič vás tu nebude rušiť, žiadne davy turistov, len tichá krása, zrnká piesku vo vetre, pasúce sa ťavy, žiarivé slnko a v noci milióny hviezd a jasný mesiac.

Púšť Wahiba Sands - sprievodkyňa Lucia Kulfasová. Omán.
Púšť Wahiba Sands - Lucia Kulfasová. Omán. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR
Vedeli ste, že...: Slovo safari je arabské a odvodené od slova „safr“, čo značí niekam ísť, cestovať.

Nie je púšť ako púšť. Je rozmanitá, divoká, biela, čierna, zlatá. Nádherná ománska púšť Wahiba Sands, známa ako „Sahara Arábie“ sa rozkladá na ploche 12 500 m2, vlní sa krajinou v zlatých dunách, až sa zdá, že sú nekonečné. Zarazí vás ich výška, majú aj 150 metrov. Môžete si ich obzrieť z výšky, z diaľky, môžete poď ňou stáť a urobiť tak stovky fotiek, no vždy to bude vzrušujúci zážitok. Stretnete ťavy, uvidíte nádherných arabských oryxov. 

  • Ťavy pasúce sa na púšti Wahiba Sands. Omán.
  • Ománsky šofér na púšti Wahiba Sands. Omán.
  • Oryx na púšti Wahiba Sands. Omán.
  • Ťavy pasúce sa na púšti Wahiba Sands. Omán.
  • Ománsky šofér na púšti Wahiba Sands. Omán.
  • Oryx na púšti Wahiba Sands. Omán.
Náš tip: Zo Salalah môžete preskúmať pohorie Dhofar s jedinečným púštnym ekosystémom, ktorý sa počas monzúnov mení na sviežu a zelenú krajinu s tečúcimi vodopádmi alebo ísť na sever ku púšti Rub’ al Khali, vzdialenej dve hodiny jazdy. Je najväčšou súvislou piesočnatou púšťou na svete o rozlohe 650 000 km2. Zasahuje aj na územie Spojených arabských emirátov a Saudskej Arábie. Tu je najvyššia duna sveta vysoká približne 250 metrov, no záleží ako fúka vietor.

Nezabudnuteľná jazda

Poznáte ten pocit, keď vám od vzrušenia začne búšiť srdce? Tu sa to bude diať, tak sa pripravte na fantastickú jazdu so skúseným ománskym šoférom. Tak trochu je to ako na horskej dráhe, ale v znení arabskej hudby. Majstri púštneho surfovania na džípoch búšia do dún, jazdia po ich hrebeňoch a potom sa spustia strmým svahom. Pristátie je mäkké.

  • Ománsky šofér spieva počas jazdy na púšti Wahiba Sands. Omán.
  • Džípy na púšťi Wahiba Sands. Omán.
  • Západ slnka na púšti Wahiba Sands. Omán.
  • Ománsky šofér spieva počas jazdy na púšti Wahiba Sands. Omán.
  • Džípy na púšťi Wahiba Sands. Omán.
  • Západ slnka na púšti Wahiba Sands. Omán.

Jazdu si vychutnávajú, púšť milujú a vedia o nej všetko. V ich očiach sa zračí múdrosť, radosť a vzrušenie zároveň. Keď vstúpite do ich sveta, pochopíte, že ich tá vyprahnutá zem vôbec nenudí. Čím to je? Lebo vedia, že to more piesku, kdesi ďalej ukrýva oázy a zeleň datľovníkov, ktoré sú pre nich rajom. Oni sú skutoční alchymisti divokej Arábie. Nájdu pre vás to najkrajšie miesto pri zapadajúcom slnku. Uvaria vám čaj, pohostia datľami a presne tu sa vám potvrdí, že je to ako v rozprávke Tisíc a jedna noc. 

Na džípoch môžu v Ománe podľa zákona jazdiť iba Ománčania, tak „inshallah“ (ak Boh dá) ako hovoria, vás púšťou môže voziť aj samotný beduínsky šejk.

Náš tip: Ak vás láka cestovanie v čase, stačí vysadnúť na ťavu a potom sa už len oddať ich pokojnému tempu, ktoré vás kamsi zavedie a vychutnať si jazdu v tichu púšte. A keď uvidíte skutočnú zeleň a nie fatamorgánu, možno si pomyslíte, tak ako Alchymista, že „Boh stvoril púšť, aby sme sa usmiali na datľovníky“.

Hviezdna noc, v krajine, čo je pýchou celej Arábie

Ako prichádza noc, púštna obloha sa stáva úžasným nebeským divadlom. Hlboko v púšti buďte svedkami lesku hviezd a strávte noc netradične, v púštnom kempe. Ubytovanie nesie nádych luxusu, je pohodlné, ale odzrkadľuje aj tradičný beduínsky život. Máte svoju pohodlnú posteľ, vlastnú kúpeľňu, terasu s pekným výhľadom.

  • Ubytovanie v tradičnom domčeku v púštnom kempe. Omán.
  • Ubytovanie v púštnom kempe. Omán.
  • Kúpeľňa v púštnom kempe. Omán.
  • Ubytovanie v tradičnom domčeku v púštnom kempe. Omán.
  • Ubytovanie v púštnom kempe. Omán.
  • Kúpeľňa v púštnom kempe. Omán.

Naservírovaná vám bude delikátna ománska kuchyňa, ako „shuwa“, čo je postupne pečené jahňacie mäso, často býva grilované ťavie mäso, ktoré tu vedia urobiť asi najlepšie na svete. Je lahodné, jemné a trochu pripomína hovädzie. Ománčania milujú okorenenú ryžu „maqbous“ a čerstvú nakrájanú zeleninu. Čo viac si ešte želať? Ako tu tisíc krát budete počuť všetko je „hamdullelah“ (vďaka Bohu) krásne a dokonalé. Na cestách vás sprevádza vždy nás skúsený sprievodca, takže jazykovej bariéry sa neľakajte.

Večer jedlom nekončí, ale začína posedením pri čaji, sladkej „halwe“ a rozprávaním. Áno, Arabi milujú družnosť a vedia sa baviť s každým aj celé hodiny. Tak sa najviac dozviete a spoznáte ich životné príbehy. Sú srdeční, nekonečne pohostinní a nenútení. Povedia vám, že všetko je tak ako má byť a dôležité je žiť v prítomnom okamihu. To je skutočné tajomstvo púšte a ak ho odhalíte, odneste si tento krásny suvenír aj domov. 

  • Príprava grilovaného ťavieho mäsa na paličkách. Omán.
  • Ťavie mäso s ryžou. Omán.
  • Tradičný obed s prestieraním na zemi. Omán.
  • Príprava grilovaného ťavieho mäsa na paličkách. Omán.
  • Ťavie mäso s ryžou. Omán.
  • Tradičný obed s prestieraním na zemi. Omán.
Náš tip: Vstaňte skoro ráno na východ slnka a dívajte sa na meniace sa odtiene púšte.

Na vrchole dobrodružstva

Keď vyjdete z púšte, cesta vás zavedie cez „wádí“ (údolia) ku drsným vrchom pohoria Hajar, kde medzi dramatickou krajinou vysokých skalných masívov objavíte hlinené dediny, čo si veky žijú tradičným jednoduchým životom. Všade vás tu budú vítať a zdraviť „as salam alejkum“. Arabčina je pestrý a krásny jazyk. Ak sa naučíte pár výrazov, odmenou vám bude ešte väčšia srdečnosť a množstvo úsmevov.

Ženy sú zahalené do čierneho, muži do bieleho odevu, deti veselo pokrikujú. Na trhoch vládne šum, vonia kadidlo, kupujú sa ťavy, kozy, ovce, datle, oriešky a farebné korenie.

Výhľady v pohorí Hajar. Omán
Nádherné pohorie Hajar. Omán. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

V mnohých obývaných oblastiach sú vybudované staré vodné systémy „falaj“, ktoré vždy príjemne osviežia. Osviežte sa v priezračnej vode aj vy. Mohutné pevnosti ako je Nizwa či Jabreen vás vtiahnu do arabských legiend či strhujúcich príbehov o dobyvateľoch. Vojdite dovnútra na nádvorie, nakuknite do zariadených miestností a vystúpte po schodoch za peknými vyhliadkami.

Plážový raj

Zbaľte všetky zážitky z púšte a z hôr a potom sa vrhnite do vôd Indického oceánu, ktoré je v Salalah príjemným osviežením, v luxusných hoteloch priamo na pláži, s kvalitnými službami all inclusive.

Ak vás láka spoznávať Salalah, môžete ísť ku starému prístavu Al Baleed. Ten bol v 4. storočí centrom obchodu, kde sa predávalo korenie a vzácne kadidlo. Ako vyzerá kadidovník, zistíte neďaleko vo Wadí Dawka. Samotné mesto dotvára pozoruhodná mešita a Sultánsky palác. Lákavou atrakciou je trh Al Haffa, kde ochutnajte čerstvú kokosovú šťavu. Kúpite tu napríklad šafran, myrhu, rôzne aromatické produkty z kadidla.

Náš tip: Vydajte sa na výlet za krásnymi plážami v okolí Salalah. Fazayah je jednou z najkrajších pláží v Ománe. Je obklopená majestátnym pohorím Dhofar. Kúsok od nej je pláž Hidden, podľa miestnych vraj najkrajšia na svete. Najznámejšou je pláž Mughsail s gejzírom.

Púštne safari je dobrodružná výprava do vyprahnutého ale podmanivého ománskeho sveta, ktoré môžete preskúmať s CK SATUR v malých skupinách, s TOP sprievodcom a s priamym letom z Bratislavy alebo z Košíc.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook