Ako chutí Egypt

Pri návšteve Egypta sa vám bude zdať, že všetky jeho staroveké monumenty sú nekonečné. Od pyramíd, sfíng, veľkolepých chrámov či tajomných hrobiek faraónov až po úžasné pobrežie Červeného a Stredozemného mora. Ako sa dá teda očakávať, aj egyptská kultúra jedla je rovnako bohatá a pestrá.

Jedinečná, horúca, plná rozmanitostí, štedrých úsmevov a výborného jedla. To je krajina nesúca meno Egypt, aj keď len v našich končinách. Keďže v arabčine nie je písmeno p, tak sa nazýva Misr. Čo všetko vám ponúkne táto krajina na tanieri? Ochutnajte ju s nami! 

Falafel v chlebíku so zeleninou.
Obľúbený falafel. Egypt. Foto: Lucia Kuflasová - sprievodkyňa CK SATUR

Na koštovke v staroveku

Ešte najskôr ako sa pustíme do koštovky jedál od súčasných egyptských šéfkuchárov, vedeli ste, že vďaka teplému podnebiu a bohatej úrodnej pôde, ktorú každý rok prinášali záplavy Nílu, mali Egypťania už v staroveku veľký výber potravín? 

Základnou potravinou bol chlieb z dvojzrnnej pšenice či z jačmeňa. Vo veľkej obľube bolo pivo, ktoré sa vyrábalo z takých surovín ako chlieb. Známe je aj to, že ho varili pivovarskí majstri. Na severe Egypta sa pestovalo hrozno, preto sa tam vyrábalo víno. To bol luxusný tovar, ktorý sa plnil do označených amfor. Tie mali údaje o mieste výroby, dátum a kvalite. Tá sa pohybovala od dobrého až po veľmi dobré. 

  • Staroveký chrám v Edfu a s textami. Egypt.
    Staroveký chrám v Edfu. Egypt. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR
  • Farebné hieroglyfy v Luxore.
    Hieroglyfy. Egypt. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR
  • Životodarná rieka Níl, rákosie a hrobky.
    Životodarná rieka Níl. Egypt. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

Egypťania chovali dobytok, ovce a kozy, kačky, v neskoršom období sliepky, ba dokonca i ošípané. Lovili riečne a morské ryby. Mäso pripravovali opekaním, grilovaním a pečením. Najrozšírenejšou zeleninou bola cibuľa. Pestovali cesnak, pór, hlávkový šalát a uhorky. Mäso sa toľko nekonzumovalo, čiže prísun surovín ľudia získavali zo strukovín, ako šošovica, hrach, fazuľa či cícer. Z ovocia boli obľúbené figy, datle, granátové jablká. 

Vedeli ste, že...: Šťavnatý červený melón pochádza zo starovekého Egypta. Archeológovia v Sakkare, pod dnešnou Káhirou objavili jeho vyobrazenia staré približne 4 300 rokov. Kedysi sa pestoval v Núbii, čo je dnes územie severného Sudánu a juhu Egypta.
Červený melón s Nefertiti.
Červený melón s Nefertiti. Egypt. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

Jedlo a čas

Či už to bol starovek alebo stredovek, v egyptskej gastronómii zanechal množstvo chutných prísad. Dnes vám môže tunajšia kuchyňa pripomínať stredomorský štýl, ale príprava je úplne iná vďaka africkým a arabským vplyvom. Keď sa prvý krát zoznámite s typickými „mezze“, čiže predjedlami, ktoré sa zvyčajne servírujú ešte pred prvým chodom, túto kuchyňu si zamilujete. Aj vegetariáni celkom ľahko môžu v Egypte ulahodiť svojim chutiam, keďže sa všade používa množstvo čerstvej zeleniny. V tejto slnečnej krajine je úroda až dva krát do roka.

Egyptský pekár pripravuje tradičný chlieb.
Pri pečení tradičného chleba. Egypt. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

V každom egyptskom meste je rušno a v uliciach stretnete pouličných predajcov, ktorí ponúkajú množstvo syrových a zeleninových sendvičov až po prepracovanejšie s kuracím či hovädzím mäsom. Nechýbajú miestne čajovne a kaviarne, kde sa Egypťania donekonečna rozprávajú o svete, o ľuďoch, o rodine, presne tak ako kedysi. Lebo majú čas. Toto im môžeme závidieť. Radi zdôrazňujú, že „vy v Európe máte hodinky, ale my máme čas“. Poďme si teda „urobiť čas a pozrieť sa pod egyptskú pokrievku“.

  • Egyptský stánok s jedlom na ulici.
    Egyptský stánok s jedlom na ulici. Egypt. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR
  • Stánok s džúsmi.
    Stánok s džúsmi. Egypt. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR
Vedeli ste, že...: Jedlo má v egyptskej spoločnosti silné kultúrne puto a slúži ako prostriedok na zblíženie ľudí, posilnenie vzťahov, vyjadrenie štedrosti a pohostinnosti a to nielen počas sviatkov a osláv.

Pod pokrievkou egyptských šéfkuchárov

Jedným z najobľúbenejších jedál nielen v Egypte, ale aj za jeho hranicami je „falafel“. Hlavnou zložkou je cícer, ktorý sa zmieša s cesnakom, koriandrom, petržlenom a rascou. Po vypražení sa podáva ako predjedlo, ako súčasť spomínaných „mezze“, alebo sa plní do malých okrúhlych chlebíkov „aish baladi“. 

Vynikajúcim predjedlom je „baba ganoush“, ktoré pozostáva z pečeného baklažánu, ktorý sa roztlačí vidličkou spolu s cesnakom, soľou, rascou, korením, sezamovou omáčkou „tahini“ a trochou citróna. Všetko, čo ku tomu potrebujete je len čerstvý a ideálne ešte teplý chlieb priamo z pece.

  • Falafel v chlebíku.
  • Biela omáčka tahini v bielej miske.
  • Baba ganoush.
  • Zeleninové predjedlá - mezze na farebných tanierikoch.
  • Falafel v chlebíku.
  • Biela omáčka tahini v bielej miske.
  • Baba ganoush.
  • Zeleninové predjedlá - mezze na farebných tanierikoch.

Za ochutnávku iste stojí aj lahodná hustá polievka zelenej farby „mulukhiyah“, ktorá sa vyrába z listov rastliny toho istého názvu. Ten pochádza zo slova „muluk“, čo v arabčine znamená kráľ, keďže sa traduje, že ju milovali králi, aj napriek tomu, že vám bude pripomínať akýsi „žabí sliz“. Do polievky sa pridáva cibuľa, cesnak, koriander, kardamon a mäso. Môže sa jesť samostatne alebo s ryžou, či chlebom. 

Zeleninové „mahsi“ milujú nielen vegetariáni. Pozostáva z baklažánov, cukety či papriky, ktoré sa plnia ryžou a aromatickými bylinkami. Zapeká sa v rúre a môže sa podávať s paradajkovou omáčkou, či ako príloha ku mäsu. 

Zelené polievka - mulukhiyah v hlinenej nádobe.
Zelené polievka - mulukhiyah. Egypt. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR
Náš tip: Špecifickú chuť má zelenina pod názvom „gergír“, z ktorej listov sa odšťavuje čerstvý džús. Egypťania veria, že mužom dodáva silu. Ako chutí? Veľmi zvláštne. Ale u nás to nenájdete. 😊

Egypťania na raňajky obľubujú „ful medames“, ktoré je akýmsi národným jedlom, preto ho v Egypte nezabudnite ochutnať. Základom je hnedá fazuľa, ktorá sa varí s cesnakom, cibuľou, olivovým olejom, rasou a citrónom. Najlepšie chutí s „pitta“ chlebom a dokáže zasýtiť na celé hodiny. Ak hľadátie nejakú chuťovku, siahnite po plnených syrových či zeleninových taštičkách "samboosa".

Ak budete v centre Káhiry, všade vám bude rozvoniavať „koshari“. Kvôli rôznorodosti ingrediencií je niekedy náročné získať presný recept, predsa len stojí za ochutnávku. S „koshari“ je to ako s našimi haluškami. Každý si ich pripravuje po svojom. Základom je ryža, šošovica, cestoviny, vyprážaná cibuľa a rôzne omáčky, napríklad aj pikantné. 

  • Egyptké jedlo koshari - cestovina, ryža, cícer, šošovica, opražená cibuľa.
  • Egyptské bohaté raňajky - ful medames, praženica aplnené syrové taštičky samboosa.
  • Egyptké jedlo koshari - cestovina, ryža, cícer, šošovica, opražená cibuľa.
  • Egyptské bohaté raňajky - ful medames, praženica aplnené syrové taštičky samboosa.
Náš tip: Pri návšteve núbijskej dediny v Asuáne, vás domáci pohostia okrúhlym chlebom, extra slaným syrom a sladkou melasou. A aj keď je tu "teplo ako v pekle", ponúknu vás núbijským čiernym čajom s mätou. Asi to nebudete očakávať, ale je to najlahodnejší čaj a padne vždy veľmi vhod.
Chlieb, syr, sladká melasa servírovaná na striebornom podnose.
Pohostenie u núbijskej rodiny v Asuáne. Egypt. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

Pri pobreží ochutnajte grilovanú rybu na egyptský spôsob „samak baladi“. Ryby sa marinujú v zmesi citrónovej šťavy, olivového oleja, cesnaku a korenia. Podáva sa s ryžou a karamelizovanou cibuľou, orechmi, škoricou a kardamonom. Morské plody, ako kalamáre, krevety či chobotnice tiež potešia chuťové bunky. Skvelé sú s chlebom a cesnakovou pastou „tomiya“.

Keďže je Egypt „darom Nílu“, objednajte si aj obľúbenú nílsku rybu „bouri“, ktorá sa pripravuje grilovaním alebo smažením, čím sa zvýrazní jej lahodná chuť. 

Náš tip: Poznávajte faraónsky Egypt z palube lode na rieke Níl a pritom ochutnajte tradičné jedlá. Na výletnej lodi varia fantastické špeciality a chutí tu vždy každému cestovateľovi.

Medzi obľúbené mäsové jedlá patrí „kofta“. Pozostáva z mletého jahňacieho alebo hovädzieho mäsa, ktoré sa zmieša s rôznymi koreninami. Následne sa vytvarujú guľôčky, napichnú sa na špízy a potom sa grilujú. A výsledok? Veľmi lahodné jedlo, ktoré sa môže podávať s grilovanou zeleninou alebo s okrou v paradajkovej omáčke.

Grilované mäso - kofta.
Obľúbená kofta. Egypt. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

Hĺbku egyptských kulinárskych tradícií pochopíte, až ochutnáte „hamam mahshi“, čo sú holuby plnené ryžou. Ku jej príprave sú potrebné čerstvé holuby, pričom sa vyberajú tie mladé. Po vypitvaní a umytí sa naplnia ryžou, cibuľou, hrozienkami, orechmi a čerstvými bylinkami. Naplnené holuby sa varia a potom ešte vyprážajú dozlatista na oleji. Môžu sa podávať s chlebom, šalátom a ryžou. 

  • Grilovaná zelenina - paprika, baklažán a zemiaky.
  • Biela cesnaková pasta tomiya.
  • Ryba v paradajkovej omáčke so zeleninou.
  • Plný tanier vyprážaných rýb.
  • Kura s ryžou a paprikou.
  • Grilovaná morská ryba s hnedou ryžou.
  • Grilované kura, zeleninový šalát, tahini.
  • Čerstvé ryby.
  • Grilovaná zelenina - paprika, baklažán a zemiaky.
  • Biela cesnaková pasta tomiya.
  • Ryba v paradajkovej omáčke so zeleninou.
  • Plný tanier vyprážaných rýb.
  • Kura s ryžou a paprikou.
  • Grilovaná morská ryba s hnedou ryžou.
  • Grilované kura, zeleninový šalát, tahini.
  • Čerstvé ryby.
Náš tip: Neodmietnite pozvanie do egyptskej domácnosti, kde vás privítajú tradičnými jedlami. V krajine faraónov je to prejav úcty a priateľstva. Hostitelia sú hrdí, že svojich hostí môžu potešiť aj „cez žalúdok“. Je celkom bežné, že vám domáca pani upečie kačku na pomarančoch, ktorá ešte ráno behala na jej dvore pri Níle.

Sladké orientálne pokušenie

Sladkú „baklavu“ miluje celé východné Stredomorie a arabský svet. Lístkové cesto sa plní pistáciami, vlašskými orechmi či mandľami. Pre zvýraznenie sa polieva sladkým sirupom alebo medom. Ako naša žemľovka chutí „om mali“, ktoré sa najčastejšie podáva pri orientálnej večeri. 

  • Orientálne sladké dezerty - baklava, kunafa.
    Orientálne sladké dezerty - baklava, kunafa. Egypt. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR
  • Baklava na predaj v cukrárni.
    Baklava na predaj v cukrárni. Egypt. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR
Náš tip: Ochutnajte sladký dezert „kunafa“ so smotanou a nechajte si namiešať u egyptského alchymistu upokojujúci čaj s lupeňov ruží, kamilky a citrónovej trávy.

V Egypte sa pestuje mango, ktoré je tu snáď najlepšie na svete a to od toho vzrastom najmenšieho až po tie veľké šťavnaté. Na egyptský mangový džús bude spomínať navždy. Lahodný je aj čerstvý džús z guavy, cukrovej trstiny, granátového jablka alebo vyskúšajte osviežujúci z limetiek. Ak ste milovníkom netradičných chutí, ochutnajte džús z plodov palmy egyptskej „doum“. Síce jeho hnedé sfarbenie nie je veľmi lákavé, predsa len chutí zaujímavo a je zdravý. 

Červený nápoj s exotickým názovom „karkade“ tu pijú všetci. Na jar sa zbierajú kvety ibišteka, ktoré sa nechajú usušiť. Jeden či dva kvety vložíte do pohára so studenou vodou a ďalší exotický nápoj je na svete.  

  • Karkade - ibištekový červený nápoj.
  • Čerstvé nakrájané mango.
  • Egyptský predajca čerstvých jahôd, banánov a datlí.
  • Príprava džúsu z granátového jablka.
  • Čerstvý limetkový džús.
  • Karkade - ibištekový červený nápoj.
  • Čerstvé nakrájané mango.
  • Egyptský predajca čerstvých jahôd, banánov a datlí.
  • Príprava džúsu z granátového jablka.
  • Čerstvý limetkový džús.
Náš tip: V Egypte rastie hrozno už asi 6 000 rokov a 5 000 rokov sa tu vyrába. Dnes tu nájdete napríklad výborné biele víno Obelisk či červené víno Omar Khayyam.

Egypt sa nedá „ochutnať“ len na jeden krát. Tak ako celá krajina aj egyptská kuchyňa je spojením chutí zo staroveku, Stredomoria, islamskej kultúry, ktorá priniesla nové koreniny ako škoricu, klinčeky, kardamon, či osmanské dedičstvo, čo tu po sebe zanechalo „kebab“ a sladkú „baklavu“.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook