Čím vás nečakane milo prekvapí Lanzarote

Ak je nejaký ostrov ako z iného sveta, tak to potom kľudne môže byť práve Lanzarote. Ostrov stvorený zo sopečného výbuchu do dnešnej podoby však sformoval umelec César Manrique. Spoznajte s nami jeho výrazné tvary, vulkanické pozoruhodnosti, ktoré tu sú ako nikde inde a vychutnajte si jeho podmanivú španielsku atmosféru.

Práve César Manrique sa postaral o tom, aby sa na tomto zázračnom ostrove zabrzdila mestská expanzia a vyzdvihol rešpekt ku životnému prostrediu. Geniálnym spôsobom tak integroval architektúru do tunajšej prírody. A to je to, čo každého uchváti. Ku tomu sa Lanzarote pýši peknými plážami so zlatým pieskom a priezračnou vodou. Nájdete tu pokojné miesta, kde môžete byť celkom sami.

Vulkanická zem

Kráčať po zemi, ktorej povrch je asi ako na Marse, môžete zažiť v národnom parku Timanfaya. Tichosť a transcendentnosť tu idú spolu ruka v ruke od 18. storočia, kedy tu došlo ku sopečnému výbuchu. Zem sa otriasla, pokryla lávou i kameňom a pochovala niekoľko dedín. Neďaleko parku je oblasť La Geria, kde sa miestnym obyvateľom vďaka dômyselnej kultivačnej metóde založenou na systéme „geria“ – dutinách v zemi, podarilo vypestovať hrozno a tak sa stať uznávanými producentami vína.

NP Timanfaya. Lanzarote.
NP Timanfaya. Lanzarote. Foto: unsplash.com
Náš tip: Zažite Lanzarote s TOP sprievodcom a v malých skupinách. Výhodou je priamy let z Bratislavy.

Víno zrodené z popola

Lanzarote je známe svojim vínom, ktoré sa pestuje pod sopečným popolom. Po sopečnej erupcii v roku 1700 obyvatelia stratili schopnosť pestovať pšenicu a boli nútení prispôsobiť sa novým podmienkam. Ostrov má podobné podnebie ako jeho susedná africká Sahara. Cez deň je horúco, ale chladný vánok z Atlantického oceánu znamená, že teploty môžu v noci klesnúť. Popol z lávy je úrodný a dokáže zadržať vlhkosť, čo je ideálne na pestovanie hrozna. Chladný vietor v noci dodáva hroznu kyslosť, ale dostatok slnečných dní mu dodáva sladkosť. 

Mistni vinári vykopávajú v zemi diery a dookola ich obložia sopečnými skalami, aby sa udržala konštantná teplota a chárnil sa vinič pred silným vetrom. Preto, keď navštívite Geriu, bude vám to tu pripadať ako na mesiaci.

Vinica v La Geria. Lanzarote.
Vinica v La Geria. Lanzarote. Foto: unsplash.com
Náš tip: Okoštujte napríklad lahodné víno Malvasia Volcánica.

Bizarná krása v čiernom a smaragdovom odtieni

Neďaleko, na južnom okraji dediny El Golfo, sa nachádza bizarná zelená lagúna známa ako Charco de los Clicos. Je až neuveriteľné, ako žiari v smaragdovom odtieni na čiernom piesku. Zelená farba pochádza z rias, ktoré žijú vo vode. Keďže je táto oblasť prírodnou rezerváciou, kúpanie v lagúne je zakázané. Malou cestičkou sa dostanete aj  neďalekú čiernu piesočnatú pláž.

Smaragdovo zelené jazero pri dedine El Golfo. Lanzarote.
Smaragdovo zelené jazero a čierna pláž pri El Golfo. Lanzarote. Foto: unsplash.com
Náš tip: To čo vám ukáže pravú tvár Lanzarote je nielen prechádzka cez Ohňové hory a medzi vulkánmi, ale aj kaktusová záhrada El Jardín de Cactus so 4 500 pichľavými kúskami z Madagaskaru, Peru a Tanzánie.
Kaktusová záhrada Jardin de Cactus. Lanzarote.
Miesto plné kaktusov v Jardin de Cactus. Lanzarote. Foto: unsplash.com

Po návšteve jazera Lago Verde prejdite do dedinky El Golfo, pokojnej rybárskej dediny s bielymi domami, kde si skvelo pochutnáte na ostrovných špecialitách pripravovaných na lávových kameňoch. 

Grilovanie na lávových kameňoch. Lanzarote.
Grilovanie na lávových kameňoch. Lanzarote. Foto: unsplash.com

Cesta do stredu Zeme

Fascinujúci je projekt Jameos del Agua od Césara Manriqueho, lebo vám bude pripadať ako cesta kdesi do stredu Zeme. Je to tunel dlhý 6 km tiahnuci sa od krátera sopky až pod more. Otvormi na povrchu zeme cez čadičové skaly vojdete do sveta, ktorý si žije svojim životom. Malé kraby sa tu hrajú na schovávačku, lúče nebeského svetla sa derú hlboko ku jazeru s čistou vodou a zelené kaktusy sú tu ako dar prírody. Ilúziám sa môžete oddať v jaskyni Cueva de los Verdes, čo pripomína labyrint. Nádherné sú prepojené galérie s výškou až 50 metrov.

Jaskyňa Cueva de los Verdes. Lanzarote
Jaskyňa Cueva de los Verdes. Lanzarote. Foto: unsplash.com
Náš tip: Asi najzvláštnejšia na ostrove je vyhliadka Mirador del Río, lebo nikde a vám nenaskytne tak jedinečný panoramatický výhľad na súostrovie Chinijo a soľnú pláň Salinas del Río v červenkastom odtieni.
Soľné pláne na ostrove Lanzarote.
Soľné pláne. Lanzarote. Foto: unsplash.com

Neďelný trh a kaktusový hamburger

Charizmatické bývalé hlavné mesto Lanzarote, Teguise, je ospalým miestom s kláštormi, kostolmi a dláždenými uličkami, ktoré bolo zámerne umiestnené hlboko vo vnútrozemí, ďaleko od pirátov. Najživšie je tu každú neďelu, keď sa sem hrnú ľudia z celého ostrova. Teguise je v tento sviatočný deň plný stánkov a reštaurácií. Nájdete tu šperky, kožený tovar a rôzne remeselné predmety dovezené aj z Maroka. Ak budete mať na niečo chuť, ochutnajte napríklad netradičný kaktusový hamburger.

Mestečko Teguise. Lanzarote
Malebné Teguise. Lanzarote. Foto: unsplash.com
Vedeli ste, že...: Na Lanzarote môžu byť okná a dvere natreté iba 3 farbami. Modrou, ktorá predstavuje oceán, hnedou pripomínajúcou farbu sopiek a zelenou, ktorá symbolizuje palmy.

Plážový svet

Exotiky znejúca pláž Playa Papagayo vám splní sen o dokonalom plážovom relaxe. Nájdete ju na južnom cípe ostrova odkiaľ uvidíte aj pekné pohorie Ajaches. Nadchne vás aj tým, že zahŕňa sériu pláží oddelených vysokými útesmi a sopečnými skalami, ktoré tvoria množstvo chránených zátok. Táto rozprávková pláž s bielym pieskom sa nachádza v prírodnej rezervácii, takže sa pripravte na úchvatnú scenériu na zemi, ale sj pod vodou, ak sa radi potápate či šnorchlujete.

Playa Papagayo. Lanzarote.
Playa Papagayo. Lanzarote. Foto: unsplash.com

Veríme, že sem vás nezvyčajnou krásou a príťažlivosťou ostrova Lanzarote inšpirovali a pri výbere vám radi poradíme, lebo na starostlivosť od CK SATUR nemá nikto.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook