7 dôvodov prečo ísť na ostrov Pag

Ak rozlúsknete kamennú škrupinu ostrova Pag, nájdete v ňom skutočné poklady. Hovorí sa o ňom, že je mesačnou krajinou, ale to je to, prečo je na Jadrane taký výnimočný. Zmiešajte nebesky modré more a drsné šedé skaliská Velebitu, tak s výsledkom úchvatných prírodných scén, budete viac ako len spokojní. Ku tomu výborné jedlo, víno, pieskové pláže a zábava plná letných rytmov.
Kamenné pobrežie. Pag. Chorvátsko.
Tichá, kamenná krása ostrova Pag. Chorvátsko. Foto: unsplash.com

1. Vymodelovaný vetrom

Opustite chorvátsku pevninu a cez pažský most vojdite na piaty najväčší chorvátsky ostrov. Uvidíte ako ho v celej svojej 60 km dĺžke, vietor ošľahal už toľkokrát, že by to stačilo aj na večnosť. Na chladnej kráse mu pridáva členité pobrežie s hlbokými zálivmi. Zvláštne idylickú podobu vytvárajú po kopcoch sa pasúce ovce, ktorých je tu vraj okolo 40 000, teda viac ako obyvateľov. Tých je len 9 000. Z tváre im srší hrdosť, z očí vrúcnosť i dobrosrdečnosť a z rúk zas pracovitosť. 

Most z chorvátskej pevniny na ostrov Pag.
Most z chorvátskej pevniny na ostrov Pag. Chorvátsko. Foto: unsplash.com

Blahobyt ostrovu zabezpečovala v minulosti soľ získaná z morskej vody pomocou starých techník. Dnes sa moderným spôsobom vyťaží 1 000 ton ročne. Soľné polia sú úchvatným divadlom s čistou morskou vodou a bielymi kopcami soli. Túto jedinečnosť môžete oceniť aj krátkou prechádzkou.

Soľné pláne na ostrove Pag. Chorvátsko.
Soľné pláne na ostrove Pag. Chorvátsko. Foto: unsplash.com
Náš tip: Jazdou na štvorkolke zažijete mesačný terén ostrova. Vydať sa môžete napríklad z Novalije smerom ku Zaglave a vychutnať si krásne výhľady alebo zájsť ku tajomnému „bermudskému trojuholníku“. Ak budete hľadať tú povestnú sladkú vôňu borovíc, ucítite ju na západnej strane ostrova.

2. Tisícročné olivy

Polostrov Lun na severe Pagu pokrýva najväčší chorvátsky olivový háj, vyhlásený za chránenú botanickú rezerváciu. Na neveľkej ploche tu plodí 80 000 olivovníkov a tie najstaršie stromy majú 1 600 rokov. Aj keď bojujú so zložitými klimatickými podmienkami a silnému vetru „bura“, ich kmene sú pokrútené do bizarných tvarov. Ročne sa vyprodukuje 70 000 litrov oleja vysokej kvality. Domáci si pochvaľujú, že z jedného stromu získajú 300 kg a tak vyrobia aj 30 litrov.

Polostrov Lun a olivy. Pag
Polostrov Lun a olivy. Pag. Chorvátsko. Foto: unsplash.com
Náš tip: Nenechajte si ujsť prechádzku olivovým hájom vybudovanými cestami v dĺžke 7 km. Prejsť sa dá peši alebo elektrickým autíčkom pre 7 ľudí.

3. Medzi starými kameňmi

Tie kamenné chodníky a úzke uličky z dávnych čias sú magnetom, na čo vás zláka hlavné mesto Pag. Jeho história sa odráža v stredovekých hradbách, kláštoroch a kostoloch, tak typických pre chorvátsku architektúru. 3 km od Pagu ležia pozostatky rímskeho sídla Pagus. Čaro centru mesta dodávajú staré domy s okenicami, reštaurácie, kde ľudia veselo a družne štebocú pri miestnej pochúťke - malých rybkách „štrige“ ulovených v Pažskom zálive. Ženskému oku neuniknú butiky, ktoré lákajú ku nákupom. Veď napokon pažská čipka je symbolom ostrova a jej jedinečná umelecká forma má hrdé miesto na zozname UNESCO. 

Staré centrum Pagu - kostol a prechádzajúci sa ľudia. Pag
Historické centrum Pagu. Chorvátsko. Foto: unsplash.com

4. Pláže

Ak príroda Pagu nenadelila zeleň, tak mu pridala na krásnych piesočnatých plážach, ktorých je  na Jadrane málo ako šafranu. Pag však obdarila množstvom tyrkysových zátok a okrem kamienkových pláží aj piesočnatými. Pláž Zrće obľubujú najmä mladí a milovníci párty. Šimuni vám ulahodí krištáľovo čistou vodou a piesočnatým brehom v malebnej zátoke. Zo Šimuni to máte člnom za dobrodružstvom len necelé 3 námorné míle na ostrov Maun. Na potápanie a šnorchlovanie je vhodná pláž Caska v blízkosti antického rímskeho mesta. Najkrajšie pláže sú Tri glave, Sveti Marko, Božana, Janjeće.

Krásne more, pobrežie pláž. Pag.
Pag sa pýši krásnym čistým morom. Chorvátsko. Foto: unsplash.com
Náš tip: Pag sa pýši aj plážou Lokunja, kde je liečivá bahenná pôda, vhodná na kožné problémy či reumu. Natrite si bahno v tenkej vrstve na telo a nechajte pôsobiť, kým nezaschne.

5. Chorvátska Ibiza

Predsa len je jedno miesto na Pagu, kde je o zábavu postarané celé leto a dokonca vo svetovom štýle. Intenzívnu zábavu a pestrý nočný život si do sýta užijete na pláži Zrće pri Novalji. Toto je to epicentrum nekonečnej zábavy celého Chorvátska, o ktorom sa veľa hovorí. Obľúbené sú kluby Aquarius, Kalypso, Noa, kde sa striedajú najväčšie hviezdy klubovej scény a najznámejší DJ-ovia. Stráviť tu môžete deň aj noc. Deň na pláži v „beach bar“, popoludní si užiť „after beach party“ a v noci sa vrhnúť do klubových párty s tanečnou hudbou a programom. 

6. Gurmánske lahôdky

Neúrodná kamenná zem Pagu je tak trochu zodpovedná za jedinečné kulinárske úspechy ostrova. Konkrétne pažské jahňacie mäso a pažský syr, ktoré získavajú svoju osobitnú chuť z prírodných korenín a keď do chutí zasiahne aj vietor so slnkom, tak takým dobrotám sa odoláva len ťažko. Miestni sú srdcom aj rybári, preto čerstvé úlovky tu chutia najlepšie. O syre vám tu každý porozpráva s hrdosťou. Vyrába sa z ovčieho mlieka, ktoré má slanú príchuť. Zreje niekoľko mesiacov, aj rokov, je tvrdý. Podáva sa s olivovým olejom a pohárom suchého vína. No najdôležitejšie je ochutnávka, a tak sa nechajte zlákať napríklad na ocenenú značku Sirana Gligora. 

Pasúce sa ovce na Pagu. Chorvátsko.
Pasúce sa ovce na Pagu. Chorvátsko. Foto: unsplash.com

Pokračujúc v téme gurmánov, za koštovku stojí aj aromatická bylinná pálenka, ktorá sa v minulosti používala väčšinou na liečebné účely. Travaricu, vyrábanú z hrozna a až 20 druhov bylín divoko rastúcich na ostrove si najlepšie vychutnáte pomalým popíjaním.

Tanier s rybami, olivy.
Rybie pochúťky a olivy. Foto: unsplash.com
Náš tip: Určite zájdite na degustáciu vína do vinárstva Boškinac, kde sa produkujú tie najlepšie chorvátske vína. A keď už tu budete, neodmietnite romantickú večeru v tunajšej reštaurácii ocenenej Michelinskou hviezdou. Ostrovné jahňacie na divokých bylinkách chutí fantasticky.

7. Pokojné zátoky a zvuky mora

Malebná plavba loďou z Novalje cez Pažský záliv vašej dovolenke na Pagu dodá čaro, avšak jej pridanú hodnotu oceníte aj vďaka Rimanom. Tí, tu pred dvetisíc rokmi založili mesto Cissa, predchodcu dnešnej Novalje. Cissu pochovalo zemetrasenie, ale jej ruiny sem-tam ožívajú vďaka legendám. Voľným okom ju neuvidíte, ale z palube lode je to zaujímavý zážitok. To čo ešte ostalo, je 300 metrov dlhý podzemný tunel, čo slúžil ako vodovod. 

Pokojné more a domy v pozadí. Pag. Chorvátsko.
Vychutnajte si pokojné vody Jadranu plavbou okolo Pagu. Chorvátsko. Foto: unsplash.com

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook