Aké je to navštíviť šťastné kráľovstvo, ktoré je vzorom pre celý svet?

Zmiešajte tichú nádheru, pokoj, pokoru, nevšednosť a neopísateľnú mágiu a vyjde vám jedinečná cesta, ktorá vás zavedie do najšťastnejšej krajiny sveta, kde vládne kráľ ako z rozprávky a jeho kráľovná je stelesnením krásy ako Snehulienka. Vyberte sa s nami na netradičný poznávací zájazd do Bhutánu s naším TOP sprievodcom.
Bronzová socha Dakini v Kuenselphodrang v Thimphu. Bhután
Vitajte v šťastnom kráľovstve. Bhután. Foto: unsplash.com

Pokušenie pod menom Bhután

Ak je nejaká krajina najšťastnejšia na zemi, tak je to krajina „Hromového draka“, v miestnom jazyku dzongkha nazývaná Druk Yuk. Toto malé kráľovstvo uhniezdené v Himalájach medzi svojimi veľkými susedmi Indiou a Čínou bolo po dlhé stáročia odrezané od zvyšku sveta. A v tom spočíva dnes jeho netradičná krása a tajomstvá, ktoré vás pri jeho návšteve opantajú. Ako mávnutím čarovného prútika na vlastnej koži ucítite atmosféru nabitú jemnou nadpozemskou energiou, ktorú by ste inde vo svete hľadali len ťažko. Keď sa v nej ocitnete máte pocit, že nič nemôže narušiť tú dokonalú harmóniu, dokonca ani rušnejšie hlavné mesto Thimphu.

Vedeli ste, že...: V službách poskytovaných v cestovnom ruchu v Butáne sa kladie dôraz na kvalitu a nie na kvantitu. Je o vás vždy dokonale postarané a kvalita služieb vás príjemne prekvapí. Okrem vstupného bhutánskeho víza je potrebné aj povolenie na vstup. Masový turizmus tu jednoducho nenájdete a výhodou je, že na známych miestach budete celkom sami, bez davov návštevníkov.

Malé, ale s veľkým adrenalínom

Veľké dobrodružstvo začne už v lietadle, pri lete do Bhutánu, keď budete mať ako na dlani Everest, Kanchenjunga a Makalu. Pristáva sa na jedinom bhutánskom medzinárodnom letisku v Paro, v hlbokom údolí a vo výške 2 200 m.n.m. V jeho okolí každý potíšku so zatajeným dychom sleduje hory presahujúce 5 000 metrov. Paro, totiž patrí medzi najnáročnejšie letiská sveta a pristáť sem dokáže len pár pilotov.

Pristávanie lietadla v Paro. Bhután
Pristávanie v Paro. Bhután. Foto: unspalsh.com

Toľko krásy, že ani duša nestačí

Už po hodinovej jazde z Paro do hlavného mesta Thimphu zistíte, že na toľko nových vnemov a pozoruhodností ani duša nestačí. Mesto bez jediného semaforu elegantne víta najvyššia socha Budhu s úctyhodnou výškou 51 metrov. Toto najspirituálnejšie miesto Thimphu pochopíte, keď zočíte pokojný Budhov výraz. V zlate žiariaca socha v útrobách ukrýva 125 000 menších sošiek. Osud tohto miesta sa naplnil, keď pred tisíc rokmi bolo predpovedané, že tu bude žehnať ľudom veľký Budha. A tak tu žehná od roku 2015, v nemalej sume za 100 miliónov USD.

Socha Budhu. Thimpu.
Žehnajúci Veľký Budha. Bhután. Foto: unsplash.com
Vedeli ste, že...: Televízia a internet boli v Bhutáne prvýkrát spustené v roku 1999.

Sen o Himalájach sa vám naplní vo výške 3 100 metrov, lebo tam je priesmyk ako žiadny iný. Úchvatný Dochu La Pass lemuje 108 stúp. No nielen to! Keď obrátite pohľad na himalájskeho velikána Gangkar Puensum, čo sa hrdo vzdúva do výšky 7 158 metrov, to je ten moment, keď vaša duša zajasá nad toľkou okázalosťou prírody a naplní vás vďačnosťou, že ste tu.

Zasnežené vrchy. Bhután.
Zasnežené vrchy. Bhután. Foto: unspalsh.com

Od výšin sa vyberiete aj do subtropického údolia, kde leží mesto Punakha, ktoré bolo kedysi hlavným mestom Bhutánu. Tunajšia pevnosť Dzong je ako stvorená na dokonalé fotky. Pevnosť pevností, je určite najkrajšou v krajine.

Pevnosť Dzong v Punakha, rieka a zeleň v okolí. Bhután
Majestátna pevnosť Dzong v Punakha. Bhután. Foto: unsplash.com
Náš tip: Prejdite sa po úhľadných ryžových políčkach, poseďte si pri maslovom čaji a ochutnajte bhutánsky guláš, ktorý tvorí syr, varené čili papričky a podáva sa s červenou ryžou. Za pár dní v Bhutáne zistíte, ako chutí na jazyku a aký je štipľavý.
Úrodné zelené ryžové polia. Bhután
Úrodné zelené ryžové polia. Bhután. Foto: unsplash.com

Šťastná krajina vám dopraje aj výstup ku najsvätejšiemu chrámu, Tigriemu hniezdu, ktorý leží o výške 3 120 m.n.m., lebo kvôli nemu sa sem jazdí. Aj vy si určite zatlieskate, že ste sa sem odvážili. A kde tak začať? Asi legendou, keď budhistický majster Guru odletel z Tibetu na chrbte mýtickej tigrice a pristál na stromom útese, aby meditoval v jaskyni. Na tomto mieste potom v 17. storočí vznikol kláštor, s ktorým sa spájajú početné zázraky. Možno aj vy spozorujete tajomné kvety, čo sa vo vzduchu objavia, no zmiznú vraj skôr než sa dotknú zeme. A ak to nebudú kvety, tak určite výhľady na najočarujúcejšie prírodné scenérie a tichými myšlienkami nabitá túra ku posvätnosti.

Tigrie hniezdo - kláštor v skalách. Bhután
Slávne Tigrie hniezdo. Bhután. Foto: unsplash.com

Ako je to s tým šťastím?

Bhután sa do pozornosti dostal vďaka unikátnej filozofii Gross National Happiness (GNH) – hrubého národného šťastia. Nemeria sa len ekonomika, ale aj šťastie občanov a bhutánska politika musí byť v súlade s princípom GNH. Tunajšie šťastie sa odvodzuje od spokojnosti miestnych obyvateľov a to, ako ho preciťujú vo svojom živote. Vštepuje sa prostredníctvom budhistických hodnôt, jednoduchosti a súcitu. A keď budete krajinu spoznávať, zistíte, že ľudia tu majú zmysel pre humor, často sa smejú a v tvárach sa im zračí bezstarostnosť. Ak sa vám podarí doniesť domov aj kúsok „tohto šťastia“, bude to ten najkrajší suvenír.

Tanec v maskách. Bhután
Tradičný tanec v maskách a radosť zo života. Bhután. Foto: unsplash.com
Vedeli ste, že...: Príbeh o mužskej plodnosti je v Bhutáne veľmi populárny. Cez mýty a legendy je symbolom plodnosti, šťastia a ochrany pred démonmi. Celkom pestrý suvenír, nemyslíte?
Mužská plodnosť ako suvenír v rôznych farbách.
Farebný suvenír ako symbol šťastia a plodnosti. Bhután. Foto: unsplash.com

Zahalený do tradícií

Žiarivé kostýmy si na šťastných Bhutnánoch zamilujete aj vy. Iste sa vám zapáči bhutánsky národný kroj. Muži nosia „gho“ a ženy „kira“. Aj keď je nosenie povinné len vtedy, keď sa zúčastňujú formálnych udalostí, svoje tradičné odevy nosia radi a s veľkou hrdosťou v ktorýkoľvek deň.

To je jedno, kde sa otočíte, všade budete svedkami krásnej architektúry. Tradičné domy, chrámy a pevnosti sú vyjadrením spojenia praktických a tradičných prvkov. Použitie rôznofarebného dreva, malých klenutých okien, šikmých striech je to, čo robí Bhután Bhutánom.

Vedeli ste, že...: Bhután je jediná krajina, ktorá je uhlíkovo negatívna. Ústava nariaďuje, že najmenej 60 % krajiny musia pokrývať lesy, no Bhután už dosiahol 70 % a je jednou z najzelenších na svete.

Veríme, že sme vás príbehom o Bhutáne ako o šťastnom kráľovstve, ktoré sa oplatí navštíviť inšpirovali. S nami krajinu spoznáte s našim TOP sprievodcom a v malých skupinkách, čím sa vaše poznávanie stane viac komornejšie a prinesie nečakané zážitky aj do osobného šťastia! O kompletný servis sa postaráme, lebo na starostlivosť od CK SATUR nemá nikto.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook