Muscat - voňavý a luxusný symbol Arábie stvorený na dovolenku

Chcete relaxovať v rozprávkovom Ománe a chvíle oddychu na pieskovej pláži si krátiť pohľadom na jagavé more? Alebo túžite spoznávať čarovný Muscat, ktorý je ako vystrihnutý z obrázkov z dobrodružných arabských rozprávok? Tak potom dovolenkujte v luxusnom rezorte Shangri-La Al Barr Jissah, kam vás dopravíme priamo z Bratislavy a Košíc!


Perla Orientu
- Muscat leží v prekrásnom prostredí morských zálivov. Príroda ho obdarila morom, horami, púšťou, omamnou vôňou kadidla, šumom paliem a akousi neopísateľne pokojnou atmosférou, nad ktorou dôstojne bdie samotný sultán. To všetko na vás čaká v ománskom hlavnom meste, kde jeho obyvatelia už viac ako 50 rokov dbajú o to, aby si mesto zachovalo svoju prirodzenú arabskú krásu a dedičstvo, ktoré je neodlučiteľnou súčasťou celej krajiny. Muscat je tak výzvou pre milovníkov nielen leňošenia na krásnej pláži, ale zároveň skvelou príležitosťou na spoznanie nádherných zákutí, histórie, púštneho života či skvelých ománskych chutí. 

TOP výhody, prečo letieť na dovolenku do Muscatu

  • odlet historicky prvým charterovým letom do Muscatu priamo z Bratislavy/Košíc od februára 2025 do mája 2025
  • priamy let v trvaní cca 6 hodín
  • teplé more a krásne letné počasie 
  • najlepšie ceny za luxusné päťhviezdičkové hotely priamo na piesočnatej pláži
  • kvalitné služby luxusnej hotelovej siete Shangri-La
  • all inclusive
  • pobytový delegát
  • 4 animátori rodinného klubu Planet FUN
  • atraktívne a neobjavené výlety
Náš tip: Ak máte radi pohodlie, je možné si rezervovať sedenie Smart Business alebo Economy Plus, kde majú dvaja klienti k dispozícii tri sedadlá. Pri Smart Business máte priority check-in na letisku v Bratislave, batožina až do 32 kg, vstup do Mastercard Caproni Lounge baru na bratislavskom letisku, špeciálny business catering, deky a vankúše, individuálny prístup vedúcej kabíny, samostatný transfer minibusom pre klientov Smart Business (letisko/hotel/letisko).
Pohľad z výšky na komplex rezortu Shangri-La Barr Al Jissah. Omán
Pohľad z výšky na komplex rezortu Shangri-La Barr Al Jissah. Omán. Foto: CK SATUR

V rozprávkovom šate

Exotický názov Shangri-La Barr Al Jissah už na prvé počutie znie, že sa asi jedná o niečo výnimočné. A je to tak, lebo tento luxusný päťhviezdičkový hotel, nielenže leží v krásnom prostredí Ománskeho zálivu a pohoria Hajar, ale aj dokonale napĺňa predstavy o dovolenke v rozprávkovom arabskom štýle. A aký to je? Tak na začiatok príjemné uvítanie kávou, ktorá už do diaľky rozvoniava s kardamonom a chutnými datľami. S jemnou až nonštalantnou galantnosťou vás hotelový personál v tradičnom odeve uvíta s úsmevom a so slovami "marhaba", teda vitajte. 

Hotel Shangri-La Al Jissah Al Waha***** je ideálny pre všetkých, ktorí obľubujú blízkosť pláže a bazénov len pár krokov od priestranných izieb, vyhľadávajú služby all inclusive a náš rodinný klub Planet FUN, čo zaručia výbornú dovolenku pre rodiny s deťmi, ale aj pre páry, čo majú radi aktívny oddych v exotickom prostredí.

Výhodou je, že sa nachádza priamo na krásnej piesočnatej pláži, s pozvoľným vstupom do mora. Od letiska Muscat je vzdialený cca 45 minút jazdy. Nákupné možnosti ponúka Muscat City Centre, kam sa dostanete za cca 25 minút autom alebo obľúbený trh Muttrah vzdialený cca 15 minút jazdy hotelovým autobusom zdarma. Čo iste oceníte je tunajšia dokonalá infraštruktúra. Cesty patria medzi tie najlepšie na svete. Sú komfortné a jazdí sa tu bezpečne.

Piesková pláž, lehátka a slnečníky hotela Shangri-La Barr Al Jissah Al Waha
Piesková pláž hotela Shangri-La Barr Al Jissah Al Waha. Omán. Foto: CK SATUR

Táto prímorská oáza sa pýši výhľadom na 500 metrov dlhé pobrežie. Široká škála vybavenia vám zručí nezabudnuteľný pobyt, od akčných vodných športov po lenivú rieku, ktorá sa páči nielen deťom ale aj dospelým, zábavný detský klub, relaxačné kúpele a famózne možnosti stravovania.

Hotel Shangri-La Barr Al Jissah priamo pri pieskovej pláži. Omán.
Hotel Shangri-La Barr Al Jissah Al Waha. Omán. Foto: CK SATUR

Predstavte si priestrannú hotelovú izbu s výhľadom na Ománsky záliv, slnkom zaliate lákavé pieskové pobrežie, kde môžete oddychovať, koľko sa len vám ráči. Celkovo jeho dizajn bude vo vás evokovať moderný arabský palácový štýl. Luxusný vzhľad mu dodávajú číro arabské prvky a rozprávková atmosféra.

V jednej zo 262 klimatizovaných izieb, ktorých súčasťou sú minibary, sa budete cítiť ako doma. Izby majú vlastný balkón alebo terasu s priamym vstupom do záhrady. Súkromné ​​kúpeľne sú vybavené hlbokou vaňou či sprchou. K dispozícii je bezplatné WIFI. Hotel má v ponuke štandardné superior dvojlôžkové izby aj s prísteľkou alebo rodinné.

Náš tip: Nechajte sa rozmaznávať a dokonale sa zrelaxujte v hotelom spa centre CHI, kde nájdete aj saunu a vírivku.

Čo sa týka kuchyne, výber je viac ako fantastický. V hlavnej reštaurácii Samba si pochutnáte na čerstvých raňajkách medzinárodného typu, chrumkavom pečive alebo môžete siahnuť po pravých arabských, ktorým nechýba hummus, fazuľa a chlebová placka. Aj obedy a večere sa podávajú vo forme bufetových stolov, kde nájdete rôzne indické či európske špeciality. Milovníci čerstvých rýb a morských plodov si pochutnajú v hotelovej à la carte reštaurácii s pestrým rybím menu. Pri bazéne vás osvieži bar Assira a na kávu či čaj si môžete zájsť do Surf Café.

Rôznorodé jedlá rozložené na stole v hoteli Shangri-La Barr Al Jissah - Al Waha. Omán.
Skvelá kuchyňa hotela Shangri-La Barr Al Jissah - Al Waha. Omán. Foto: CK SATUR

Aj deti tu čakajú atrakcie rôzneho druhu, či už pestré zábavné i športové aktivity našich animátorov Planet FUN, ktorí sa hrdinsky starajú o ten najlepší program na pláži i v hoteli. Nechýba hľadanie pokladov, šantenie na pláži, stavanie hradov v piesku či večerné zábavy. Pre tie najmenšie detičky je k dispozícii detský bazén s krytím, detský klub Cool Zone a Aquasplash.


TOP 5 tipov na výlety

Ak hľadáte dobrodružstvo a chcete spoznávať, vyberte sa do srdca Muscatu - na trh Muttrah, vzdialený od hotela asi 20 km. Nájdete tu ruch ako sa na arabský svet patrí, otvorí sa pred vami celá škála rôzneho farebného tovaru, prejdite sa po nábreží, alebo zájdite do etnografického múzea s bohatou ukážkou tradičných artefaktov, ktoré vás obohatia o poznanie, ako tu kedysi život fungoval. Nezabudnite na vzácny voňavý suvenír - kadidlo.

1. Poznávanie mesta Muscat

Ako ten najžiarivejší diamant sa v Muscate javí mešita sultána Qaboosa. Otvorená bola v roku 2001 a pojme 20 000 veriacich. Na slnku vás oslnia lúče odrážajúce sa od bieleho mramoru, vnútri ohromí 21 ton vážiaci ručne tkaný perzský koberec a nádherný luster. Aj keď sultánov palác nie je verejnosti prístupný, predsa sa oplatí prísť zapózovať pred jeho zdobené brány. Na prvý pohľad sa vám zapáči jeho extravagancia, modrá a zlatá farba, ako aj priestranný park. Miestny trh Muttrah sa nachádza v blízkosti obľúbenej promenády a prístavu. Je to jedno z najnavštevovanejších miest a skvelý úvod pre poznávanie arabských trhov. Nezabudnite však zjednávať, ale s hravosťou. Započúvajte sa do zaujímavostí od sprievodcu, pýtajte sa a obdivujte toto biele mesto.

Náš tip: Hoci sa to o Ománe veľmi nehovorí, je aj krajina, ktorá výborne chutí. Práve hlavné mesto a jeho štvrť Mutrtah je miestom, kde môžete ochutnať miestne špeciality. Ochutnali by ste napríklad kadidlovú vodu? Pre Ománčanov je to liek. Okoštujte ťavie mäso i mlieko, jahňacinu alebo tradičnú „shuwu“, ktorá sa dusí niekoľko hodín pod zemou, aby si uchovala všetku chuť. Zo sladkostí môžete vyskúšať jemnú „chalvu“ a rôzne druhy datlí tej najlepšej chuti a kvality.

2. Wadi Bani Khalid a púšť Wahiba

Divoké údolie Bani Khalid je zázrakom prírody. Sladká voda je tu požehnaním nielen pre faunu a flóru, ale poteší i každého človeka. V jej sviežich vodách sa príjemne schladíte a pritom máte pocit, že sa kúpte priamo v oáze. Miesto ako z filmu, kde kamenné bazény s tyrkysovou vodou sú radostným očakávaním, čo všetko môže skutočne existovať v tichosti púšte. Môžete tu prebrázdiť okolie cez kľukaté cestičky a kochať sa životodarnými scenériami. Dobrodružná cesta džípom vedie ešte ku Beduínom, do zlatistej púšte Wahiba. Aspoň na krátku chvíľu sa ocitnete v ich svete, ktorí sa točí o jednoduchosti života. A možno práve toto bude váš najväčší relax, bez signálu, len v prítomnosti všemocnej prírody.

  • Vietor na púšti Wahiba. Omán.
  • Údolie Beni Khalid so sladkou vodou, palmami. Omán.
  • Údolie Beni Khalid so sladkou vodou. Omán.
  • Púšť Wahiba s dunami a 3 džípy. Omán.
  • Duny v púšti Wahiba. Omán.
  • Vietor na púšti Wahiba. Omán.
  • Údolie Beni Khalid so sladkou vodou, palmami. Omán.
  • Údolie Beni Khalid so sladkou vodou. Omán.
  • Púšť Wahiba s dunami a 3 džípy. Omán.
  • Duny v púšti Wahiba. Omán.
Náš tip: Počas výletov sa zastavíte aj na tradičný obed. Vyskúšajte to presne tak, ako to robia Ománci. Stolujú na zemi a ťavie mäso s ryžou jedia rukami.
Tradičné stolovanie na zemi - Ománec Osama sediaci na zemi.
Tradičné ománske stolovanie. Omán. Foto: Lucia Kuflasová - sprievodkyňa CK SATUR

3. Nizwa a Jabel Shams

Za tradičnou ománskou kultúrou sa vydajte do bývalého hlavného mesta Nizwa. Mesto ako oáza, vás očarí veľkolepou pevnosťou, kde sa oplatí stratiť v jej tichých miestach, vypočuť si od sprievodcu dávne príbehy plné vášní, ochutnať teplý chlieb od usmiatej Ománky a vyjsť až celkom hore za krásnou vyhliadkou. Hneď za vysokými múrmi vás pohltí vibrujúci trh, kde si nezabudnite kúpiť chrumkavé kešu, šafran a na osvieženie čerstvý džús z granátových jabĺk. Pokochajte sa aj živými scénami, kde domáci nakupujú ovce a kozy. Možno vás zaujmú aj krásne dýky zvané "khanjar", ktoré sú symbolom krajiny. Jabel Shams je najvyšší ománsky vrch dvíhajúci sa do výšky 3009, a keď ho uvidíte aj s veľkým kaňonom, známym ako Grand Canyon, srdce vám poskočí. 

  • Nizwa - pevnosť s delom. Omán.
  • Pevnosť, schody a cimburie v Nizwe. Omán
  • Hudobníci odetí v bielom v pevnosti Nizwa. Omán.
  • Trh v Nizwe - hlinené nádoby. Omán
  • Pohľad z pevnosti na mesto Nizwa s palmami, domami a horami v diaľke. Omán.
  • Ománka pečie chlieb. Nizwa. Omán.
  • Interiér pevnosti Nizwa a kráčajúce Ománky. Omán.
  • Púštne hory v kontraste s modrou oblohou a kaňon. Omán.
  • Nizwa - pevnosť s delom. Omán.
  • Pevnosť, schody a cimburie v Nizwe. Omán
  • Hudobníci odetí v bielom v pevnosti Nizwa. Omán.
  • Trh v Nizwe - hlinené nádoby. Omán
  • Pohľad z pevnosti na mesto Nizwa s palmami, domami a horami v diaľke. Omán.
  • Ománka pečie chlieb. Nizwa. Omán.
  • Interiér pevnosti Nizwa a kráčajúce Ománky. Omán.
  • Púštne hory v kontraste s modrou oblohou a kaňon. Omán.
Náš tip: Ku Ománu patria oázy, púštny život a hlinené domy. Roky práce a stopy času tak uvidíte v dedinke Al Hamra, ktorá leží pod najvyšším vrchom. Jej 400 ročné domy vyrobené šikovnými rukami, sú nielen dávnou spomienkou, ale aj pripomienkou človeka na nádej a život.
hlinená dedinka Al Hamra. Omán.
Dedinka Al Hamra. Omán. Foto: unsplash.com

4. Plavba na lodi dhow pri západe slnka

Nechajte nech vás vody Ománskeho zálivu príjemne hojdajú pri pobreží Muscatu počas západu slnka. Na tradičnej drevenej lodi zvanej "dhow" sa tak s ľahkosťou môžete zasnívať a zadívať do diaľok. Na palube lode vás vrelo pohostia, ako inak ak nie kávou a datľami. Dramatické pobrežie plné zátok a malých zálivov vás bude sprevádzať na dvojhodinovej plavbe. 

Drevená loď dhow pri západe slnka v Muscate. Omán.
Drevená loď dhow pri západe slnka v Muscate. Omán. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

5. Lodný výlet na ostrov Dimanyat

Ostrovy Dimaniyat skryté medzi piesočnými dunami sú jedným z klenotov Ománu. A keď ich uvidíte, možno vám to bude pripadať, ako jedno z najkrajších miest, ktoré pripomínajú Maldivy. Toto súostrovie deviatich neobývaných skalnatých ostrovov leží asi 40 km od pobrežia Mucsatu. Môžete tu šnorchlovať a potápať sa. Priamo na ostrovoch sú hniezda korytnačiek a sťahovavých vtákov. Sú tiež najhustejším hniezdiskom morských korytnačiek jastrabných na svete, takže je veľká pravdepodobnosť, že ich pri svojej návšteve uvidíte. 

Tyrkysové more v okolí Dimaniyat pri Muscate. Omán
Tyrkysové more v okolí Dimaniyat pri Muscate. Omán. Foto: unsplash.com

V okolí ostrovov sa to len tak hemží morskými živočíchmi. Žralok veľrybí je asi najslávnejší obyvateľ týchto vôd. Medzi augustom a októbrom sa ich zhromažďujú veľké množstvá, aby sa živili vo vodách bohatých na planktón. Tieto jemné obry sú najväčším známym druhom rýb a najväčší zaznamenaný bol dlhý 18,8 m! Žijú asi 80 rokov v teplých tropických vodách. Tento druh žraloka je na zozname ohrozených zvierat, takže je neuveriteľne privilegovaným zážitkom mať možnosť stráviť trochu času v ich svete, ale je možné, že práve tu sa vám to podarí.

Náš tip: Za krásnym podmorským svetom sa môžete z Muscatu vybrať počas lodného výletu na Bandar Al Khairan. Na tomto čarovnom mieste sú krásne zátoky, tyrkysová voda a úchvatné scenérie.
Morské zátoky a lode v Bandar Al Khairan. Omán
Bandar Al Khairan. Omán. Foto: unsplash.com

Ománsku krásu a pravý arabský luxus vám dokonale naservíruje rezort Shangri-La Barr Al Jissah, kde i hotelový personál sa o vás perfektne postará a CK Satur vám vybaví celý balíček služieb presne podľa vašich predstáv, lebo na starostlivosť od Saturu nemá nikto.

Chcem ísť na dovolenku do Muscatu

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom

Facebook