10 najlahodnejších pochúťok v Stredomorí

Lákavé pláže, veselá atmosféra, slnko na jasnej oblohe a plno všakovakých chutí. To je Stredomorie. Vždy lákalo aj gurmánov. Akými chuťami sa pýšia známe destinácie a aké pestré sú ich ikony na tanieri? Zažite ich s nami.

1. Čierna pizza

Pre Talianov je ich kuchyňa istým spôsobom života. Ich gastronómia je vraj tou najlepšou na svete a niet pochýb, že chutí celému svetu. Je pre nich vecou cti používať hlavne čerstvé, sezónne a domáce produkty, čo zvýrazní chuť každého jedla. Sú jednoduché a lahodné. Platí tu pravidlo, že sa recepty odovzdávajú z generácie na generáciu, čo je iste ich vzácnym dedičstvom. Čerstvým šalátom, pizzou a cestovinami nikdy nič pri objednávke nepokazíte. Robia ich tu na tisíc spôsobov a je len na vás, po čom túžia vaše chuťové poháriky. Aj deti vám budú nekonečne vďačné. Tie to môžu jedávať každý deň.

V Toskánsku ochutnajte kozí syr Pecorino, víno Chianti, v Bologni tortellini s kráľom syrov - parmezánom, v Miláne rizoto s hubami, v Neapole pizzu, ktorá chutí najlepšie priamo z ulice, tak ako to robila Sophia Loren. Aj Sardínia a Sicília majú svoje špecifické jedlá, od pikantných po sladučké dezerty.

Čierna pizza s paradajkami a syrom. Taliansko
Nekonečne dobrá čierna pizza. Taliansko. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR
Náš tip: Ochutnajte myrtovú zmrzlinu na Sardínii.
Myrtová zmrzlina v kornútku. Sardínia
Myrtová zmrzlina v kornútku. Sardínia. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR
Vedeli ste, že...: Sardínia je modrou zónou dlhovekosti, kde sa ľudia pre zdravý spôsob života dožívajú viac ako sto rokov. Takých modrých zón na svete existuje len päť.

2. Morská pochúťka v čiernom

Snáď každej reštaurácii na Azúrovom pobreží kraľuje oranžová slávka odetá do čiernej mušli. Francúzi tieto morské plody pre ich lahodnú orieškovú chuť dotiahli do dokonalosti. Slávka rastie približne štyri roky, aby dosiahla veľkosť vhodnú ku konzumácii. Výborné sú varené, napríklad v pikantnom vývare s množstvom zeleniny. Podávajú sa s čerstvou bagetou alebo s hranolkami.

Mušle - slávky v čiernom hrnci, chlieb a hranolky.
Lahodné slávky. Cannes. Francúzsko. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

3. Bageta - ikona francúzskeho dedičstva

Ešte jemne teplá, chrumkavá a lahodne voňajúca.  Už teraz sa každému začnú zbiehať sliny. To je pre bagetu, ktorá má vo francúzskej kuchyni špeciálne miesto. Láka karamelovou farbou a jedinečnou chuťou. Stačilo len málo a stala sa symbolom francúzskeho života. Jej história je rovnako fascinujúca ako jej chuť. Pravdepodobne, myšlienka upiecť dlhý chlieb prišla do Francúzska z Viedne v 19. storočí. Alebo sa samotný Napoleon rozhodol predĺžiť klasický chlieb, aby ho vojaci mohli ľahšie prenášať. Tradičná bageta je vo francúzskej kultúre, taká dôležitá, že má svoj dekrét z roku 1993. Aj keď je súčasťou francúzskych raňajok, jesť sa dá i na obed či na večeru. Vyskúšajte napríklad „jambon-beurre“, natretú s maslom a plnenú šunkou.

Lahodná plnená bageta so syrom a šunkou. Francúzsko
Lahodná plnená bageta. Francúzsko. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR
Náš tip: Sladkým francúzskym suvenírom, ktorý poteší, môže byť "turecký med". Vo Francúzsku sa kupuje na kilá.
Predajňa s "tureckým medom". Francúzsko.
Predajňa s "tureckým medom". Francúzsko. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

4. Do Monaka na zmrzlinu

Keď sa túlate Monakom, zistíte, že kaviár ani šampanské tu nie sú národným jedlom a nápojom. Monackou kulinárskou špecialitou je „barbajuan“, čo sa prekladá ako strýko Ján. Jedná sa o lievance plnené mangoldom a ricottou a vyprážané na oleji. Plnku tvorí mangold alebo špenátové listy, v zime patizón, ryža, pór a cibuľa. Inak je monacká kuchyňa inšpirovaná francúzskou a talianskou. Obsahuje veľa zeleniny, rýb a morských plodov. V Monaku sa vám oplatí ochutnať aj zmrzlinu. Pistáciovú lepšiu na svete asi nenájdete.

Pistáciová zmrzlina v plastovom kelímku. Monako.
Vynikajúca pistáciová zmrzlina značky Rossi. Monako. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

5. Niçoise

V Nice sa spájajú chute nielen stredomorské ale aj anglické. Nepochybne je kuchyňa južného Francúzska oveľa ľahšia ako na severe krajiny. Tradičné jedlá si v reštauráciách vychutnáte pod označením „Cuisine Nissarde“. Jednou z podmienok udelenia Nissarde je i to, že v reštaurácii každého zákazníka musia srdečne privítať. Tunajší Francúzi to robia navyše aj s radosťou a úsmevom. A pritom vôbec nevadí, keď nehovoríte francúzsky. Niekedy stačí len „Bon jour“ a „Merci“. Snáď najznámejším jedlom je šalát Niçoise. Aký je? Ani kulinárski experti sa nevedia zhodnúť. S tuniakom, ančovičkami, vajíčkom, paradajkami, cibuľou, paprikou... Akokoľvek si ho objednáte, chutiť vám bude určite.

Čerstvý šalát - paradajky, vajíčko, mäso na prestretom stole v Nice.
Niçoise - čerstvý šalát v Nice. Francúzsko. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR
Náš tip: V centre Nice navštívte šarmantný trh Cours Saleya, ktorý bol vyhlásený za najlepší vo Francúzsku. Nájdete tu všetko ako sa patrí - ovocie, zeleninu, koreniny, levanduľu, voňavú kozmetiku, víno a domáce produkty vynikajúcej chuti.
Domáce vyrobené kozmetické produkty na trhu Cours Saleya v Nice.
Na trhu Cours Saleya v Nice. Francúzsko. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

6. Portugalské pokušenie

Rozlohovo síce malé, ale gastronomicky obrovské. Od jeho brehov sa odrazilo pred stáročiami mnoho lodí, aby tak naplnili jeho slávny osud. Okrem objavov sú Portugalci znalci tých najlepších stredomorských špecialít. Ich jedlá majú autentickú chuť a sú vynikajúcej kvality. Či to bude steak, ryby, dary mora, vždy to bude o splnených chuťových rozkošiach. Milo vás tu prekvapia aj ceny. Asi nikde v krajinách EÚ, nekúpite presso za 0,70 centov! Vyskúšajte grilované sardinky, sušenú tresku, ktorú tu pripravujú na mnoho spôsobov, pečené prasiatko, údené klobásky, výborné syry aj z Azorských ostrovov a sladkým dezertom musí byť koláčik „pastel de nata“, ideálne keď je ešte teplý.

Mušle na tanieri s citrónom. Portugalsko.
Mušle na tanieri s citrónom. Portugalsko. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR
Náš tip: Ochutnajte v Portugalsku exotické ovocie, o akom sa vám hádam ani nesnívalo. Kríženec marakuje s banánom, alebo s ananásom chutí ako mana nebeská.
Farebné exotické ovocie na trhu. Portugalsko.
Exotické ovocie. Portugalsko. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

7. Madeirský drak

V hlbokých vodách Atlantiku žije „drak“. Je dlhý, čierny, má tmavé oči, dlhý ňufák a špicaté zubiská. Portugalci mu hovoria „espada“. V slovenčine ju poznáme pod menom tkaničnica.

Čierne dlhé ryby - tkaničnica atlantická - na trhu v centre Funchalu na ostrove Madeira.
Tkaničnica atlantická - na trhu na Madeire. Portugalsko. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

Napriek jej „temnej a hlbokej“ povesti, je to jedna z najlahodnejších rýb, aká sa vám môže dostať na tanier. S banánom a marakujovou omáčkou jej lahodné mäso pripravené bez kostí, vôbec nemá chybu. Loví sa výlučne v noci a rybári musia spustiť vlasce až do vyše kilometrovej hĺbky. Za rok sa v okolí Madeiry vyloví v priemere až 3 000 ton.

Ryba na tanieri s banánom, zeleninou a marakujovou omáčkou.
"Drak" na tanieri s banánom, zeleninou a marakujovou omáčkou. Madeira. Portugalsko. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR
Náš tip: Ku zelenému ostrovu Madeira, o ktorom sa hovorí, že na ňom panuje večná jar, patrí aj víno. Samozrejme to pravé pod označením Madeira. Jedná sa o ťažšie dezertné víno s vyšším podielom alkoholu, ktoré radi popíjali v historických dobách slávni a bohatí.
Fľaše s vínom Madeira.
Víno Madeira. Portugalsko. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

8. Tapas

Je to také dobré, že to treba objednať hneď, keď to uvidíte. Reč je o španielskom „tapas“, čo sú malé slané jedlá, ktoré sa hlboko zapísali do spoločenskej kultúry Španielska. Najčastejšie sa jedia po stojačky pri bare alebo na prevrátených sudoch. Nájdete ich veľmi ľahko. Je tam vždy veselo, hlučno a sú tam miestni. Vnútri tapas baru uvidíte tradičné sušené šunky visieť z trámov a možno vás zaujmú plagáty lákajúce na býčie zápasy. Tapas sa pripravujú z tradičných stredomorských surovín, najmä olivového oleja, cesnaku, rýb, morských plodov a bravčového mäsa. Vždy sa nájde i vegetariánsky.

Tapas - chlebík s krevetami. Španielsko.
Tapas - chlebík s krevetami. Španielsko. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR
Vedeli ste, že...: Stredomorská gastronómia je zapísaná ako nehmotné kultúrne dedičstvo ľudstva UNESCO.

9. Chuť Grécka

Len málo krajín na svete, má tak hlboko zakorenenú gastronómiu v histórii ako Grécko. Jeho kulinárske dedičstvo bolo formované rôznymi vplyvmi od antiky, cez Byzanciu a Osmanskú ríšu. Má jeden výrazný obdivuhodný prvok - spája ľudí, oslavuje život a je vyjadrením nekonečnej pohostinnosti. Ich „tekutým zlatom“ je určite olivový olej, ktorý sa používa takmer v každom gréckom jedle. V Grécku sa patrí ochutnať syr feta, jogurt, med, bylinky ako oregano a mäta, rôzne morské plody vrátane chobotníc a rôznych druhov rýb. Výborná je pražma, jednoducho ugrilovaná, pokvapkaná s citrónom. A pravý grécky šalát sa dá jesť hádam aj navždy.

Grécky šalát - paradajky, syr a chlieb.
Grécky šalát. Grécko. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR
Náš tip: Sladkým pokušením na záver gréckej kulinárskej cesty môžu byť sladké vyprážané guľky "loukumades" s čokoládou a orieškami.
Sladké guličky "loukumades" s čokoládou a orieškami.
Sladké "loukumades". Grécko. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

10. Kebab a baklava

Turecká kuchyňa dala svetu jedno z najobľúbenejších rýchlych občerstvení. Kebab. Napriek tomu, že toto jedlo je veľmi známe, turecká gastronómia siaha ďaleko za hranice kebabu. S kľudom môžeme povedať, že práve Turecko má jednu z najrozmanitejších, najbohatších a najchutnejších kuchýň na svete. Vďačí za to aj svojej geografickej polohe. Je stretom celého Stredomoria, Ďalekým východom a Arábiou, a preto si dovolili priniesť rôzne recepty a vytvoriť do svojich špecifických chutí. Majú výborné „meze“ - zeleninové predjedlá, podávané na malých tanierikoch, „lehmeyun“, čo pripomína pizzu, „borek“ - pečivo plnené napríklad syrom, „pilav“ – ryžu na mnoho spôsobov, „koftu“ – grilované mleté mäso. Obľúbeným dezertom je super sladká „baklava“ a tradičným nápojom je čaj.

Jahňacia grilované mäso s cibuľou. Turecko.
Jahňacia kofta. Turecko. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR
Náš tip: Ak túžite spoznávať krajiny a pritom ich aj ochutnať, vyberte si z našej bohatej ponuky poznávacích zájazdov, pričom vás bude sprevádzať TOP sprievodca. V malých skupinách na vás čakajú veľké zážitky.
Chcem ísť na poznávací zájazd s CK SATUR

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook