10 najlahodnejších pochúťok v Stredomorí
- Európa
- 2.9.2024
- 9 minút čítania
1. Čierna pizza
Pre Talianov je ich kuchyňa istým spôsobom života. Ich gastronómia je vraj tou najlepšou na svete a niet pochýb, že chutí celému svetu. Je pre nich vecou cti používať hlavne čerstvé, sezónne a domáce produkty, čo zvýrazní chuť každého jedla. Sú jednoduché a lahodné. Platí tu pravidlo, že sa recepty odovzdávajú z generácie na generáciu, čo je iste ich vzácnym dedičstvom. Čerstvým šalátom, pizzou a cestovinami nikdy nič pri objednávke nepokazíte. Robia ich tu na tisíc spôsobov a je len na vás, po čom túžia vaše chuťové poháriky. Aj deti vám budú nekonečne vďačné. Tie to môžu jedávať každý deň.
V Toskánsku ochutnajte kozí syr Pecorino, víno Chianti, v Bologni tortellini s kráľom syrov - parmezánom, v Miláne rizoto s hubami, v Neapole pizzu, ktorá chutí najlepšie priamo z ulice, tak ako to robila Sophia Loren. Aj Sardínia a Sicília majú svoje špecifické jedlá, od pikantných po sladučké dezerty.
Náš tip: Ochutnajte myrtovú zmrzlinu na Sardínii.
Vedeli ste, že...: Sardínia je modrou zónou dlhovekosti, kde sa ľudia pre zdravý spôsob života dožívajú viac ako sto rokov. Takých modrých zón na svete existuje len päť.
2. Morská pochúťka v čiernom
Snáď každej reštaurácii na Azúrovom pobreží kraľuje oranžová slávka odetá do čiernej mušli. Francúzi tieto morské plody pre ich lahodnú orieškovú chuť dotiahli do dokonalosti. Slávka rastie približne štyri roky, aby dosiahla veľkosť vhodnú ku konzumácii. Výborné sú varené, napríklad v pikantnom vývare s množstvom zeleniny. Podávajú sa s čerstvou bagetou alebo s hranolkami.
3. Bageta - ikona francúzskeho dedičstva
Ešte jemne teplá, chrumkavá a lahodne voňajúca. Už teraz sa každému začnú zbiehať sliny. To je pre bagetu, ktorá má vo francúzskej kuchyni špeciálne miesto. Láka karamelovou farbou a jedinečnou chuťou. Stačilo len málo a stala sa symbolom francúzskeho života. Jej história je rovnako fascinujúca ako jej chuť. Pravdepodobne, myšlienka upiecť dlhý chlieb prišla do Francúzska z Viedne v 19. storočí. Alebo sa samotný Napoleon rozhodol predĺžiť klasický chlieb, aby ho vojaci mohli ľahšie prenášať. Tradičná bageta je vo francúzskej kultúre, taká dôležitá, že má svoj dekrét z roku 1993. Aj keď je súčasťou francúzskych raňajok, jesť sa dá i na obed či na večeru. Vyskúšajte napríklad „jambon-beurre“, natretú s maslom a plnenú šunkou.
Náš tip: Sladkým francúzskym suvenírom, ktorý poteší, môže byť "turecký med". Vo Francúzsku sa kupuje na kilá.
4. Do Monaka na zmrzlinu
Keď sa túlate Monakom, zistíte, že kaviár ani šampanské tu nie sú národným jedlom a nápojom. Monackou kulinárskou špecialitou je „barbajuan“, čo sa prekladá ako strýko Ján. Jedná sa o lievance plnené mangoldom a ricottou a vyprážané na oleji. Plnku tvorí mangold alebo špenátové listy, v zime patizón, ryža, pór a cibuľa. Inak je monacká kuchyňa inšpirovaná francúzskou a talianskou. Obsahuje veľa zeleniny, rýb a morských plodov. V Monaku sa vám oplatí ochutnať aj zmrzlinu. Pistáciovú lepšiu na svete asi nenájdete.
5. Niçoise
V Nice sa spájajú chute nielen stredomorské ale aj anglické. Nepochybne je kuchyňa južného Francúzska oveľa ľahšia ako na severe krajiny. Tradičné jedlá si v reštauráciách vychutnáte pod označením „Cuisine Nissarde“. Jednou z podmienok udelenia Nissarde je i to, že v reštaurácii každého zákazníka musia srdečne privítať. Tunajší Francúzi to robia navyše aj s radosťou a úsmevom. A pritom vôbec nevadí, keď nehovoríte francúzsky. Niekedy stačí len „Bon jour“ a „Merci“. Snáď najznámejším jedlom je šalát Niçoise. Aký je? Ani kulinárski experti sa nevedia zhodnúť. S tuniakom, ančovičkami, vajíčkom, paradajkami, cibuľou, paprikou... Akokoľvek si ho objednáte, chutiť vám bude určite.
Náš tip: V centre Nice navštívte šarmantný trh Cours Saleya, ktorý bol vyhlásený za najlepší vo Francúzsku. Nájdete tu všetko ako sa patrí - ovocie, zeleninu, koreniny, levanduľu, voňavú kozmetiku, víno a domáce produkty vynikajúcej chuti.
6. Portugalské pokušenie
Rozlohovo síce malé, ale gastronomicky obrovské. Od jeho brehov sa odrazilo pred stáročiami mnoho lodí, aby tak naplnili jeho slávny osud. Okrem objavov sú Portugalci znalci tých najlepších stredomorských špecialít. Ich jedlá majú autentickú chuť a sú vynikajúcej kvality. Či to bude steak, ryby, dary mora, vždy to bude o splnených chuťových rozkošiach. Milo vás tu prekvapia aj ceny. Asi nikde v krajinách EÚ, nekúpite presso za 0,70 centov! Vyskúšajte grilované sardinky, sušenú tresku, ktorú tu pripravujú na mnoho spôsobov, pečené prasiatko, údené klobásky, výborné syry aj z Azorských ostrovov a sladkým dezertom musí byť koláčik „pastel de nata“, ideálne keď je ešte teplý.
Náš tip: Ochutnajte v Portugalsku exotické ovocie, o akom sa vám hádam ani nesnívalo. Kríženec marakuje s banánom, alebo s ananásom chutí ako mana nebeská.
7. Madeirský drak
V hlbokých vodách Atlantiku žije „drak“. Je dlhý, čierny, má tmavé oči, dlhý ňufák a špicaté zubiská. Portugalci mu hovoria „espada“. V slovenčine ju poznáme pod menom tkaničnica.
Napriek jej „temnej a hlbokej“ povesti, je to jedna z najlahodnejších rýb, aká sa vám môže dostať na tanier. S banánom a marakujovou omáčkou jej lahodné mäso pripravené bez kostí, vôbec nemá chybu. Loví sa výlučne v noci a rybári musia spustiť vlasce až do vyše kilometrovej hĺbky. Za rok sa v okolí Madeiry vyloví v priemere až 3 000 ton.
Náš tip: Ku zelenému ostrovu Madeira, o ktorom sa hovorí, že na ňom panuje večná jar, patrí aj víno. Samozrejme to pravé pod označením Madeira. Jedná sa o ťažšie dezertné víno s vyšším podielom alkoholu, ktoré radi popíjali už v historických dobách slávni a bohatí.
8. Tapas
Je to také dobré, že to treba objednať hneď, keď to uvidíte. Reč je o španielskom „tapas“, čo sú malé slané jedlá, ktoré sa hlboko zapísali do spoločenskej kultúry Španielska. Najčastejšie sa jedia po stojačky pri bare alebo na prevrátených sudoch. Nájdete ich veľmi ľahko. Je tam vždy veselo, hlučno a sú tam miestni. Vnútri tapas baru uvidíte tradičné sušené šunky visieť z trámov a možno vás zaujmú plagáty lákajúce na býčie zápasy. Tapas sa pripravujú z tradičných stredomorských surovín, najmä olivového oleja, cesnaku, rýb, morských plodov a bravčového mäsa. Vždy sa nájde i vegetariánsky.
Vedeli ste, že...: Stredomorská gastronómia je zapísaná ako nehmotné kultúrne dedičstvo ľudstva UNESCO.
9. Chuť Grécka
Len málo krajín na svete, má tak hlboko zakorenenú gastronómiu v histórii ako Grécko. Jeho kulinárske dedičstvo bolo formované rôznymi vplyvmi od antiky, cez Byzanciu a Osmanskú ríšu. Má jeden výrazný obdivuhodný prvok - spája ľudí, oslavuje život a je vyjadrením nekonečnej pohostinnosti. Ich „tekutým zlatom“ je určite olivový olej, ktorý sa používa takmer v každom gréckom jedle. V Grécku sa patrí ochutnať syr feta, jogurt, med, bylinky ako oregano a mäta, rôzne morské plody vrátane chobotníc a rôznych druhov rýb. Výborná je pražma, jednoducho ugrilovaná, pokvapkaná s citrónom. A pravý grécky šalát sa dá jesť hádam aj navždy.
Náš tip: Sladkým pokušením na záver gréckej kulinárskej cesty môžu byť sladké vyprážané guľky "loukumades" s čokoládou a orieškami.
10. Kebab a baklava
Turecká kuchyňa dala svetu jedno z najobľúbenejších rýchlych občerstvení. Kebab. Napriek tomu, že toto jedlo je veľmi známe, turecká gastronómia siaha ďaleko za hranice kebabu. S kľudom môžeme povedať, že práve Turecko má jednu z najrozmanitejších, najbohatších a najchutnejších kuchýň na svete. Vďačí za to aj svojej geografickej polohe. Je stretom celého Stredomoria, Ďalekým východom a Arábiou, a preto si dovolili priniesť rôzne recepty a vytvoriť do svojich špecifických chutí. Majú výborné „meze“ - zeleninové predjedlá, podávané na malých tanierikoch, „lehmeyun“, čo pripomína pizzu, „borek“ - pečivo plnené napríklad syrom, „pilav“ – ryžu na mnoho spôsobov, „koftu“ – grilované mleté mäso. Obľúbeným dezertom je super sladká „baklava“ a tradičným nápojom je čaj.
Náš tip: Ak túžite spoznávať krajiny a pritom ich aj ochutnať, vyberte si z našej bohatej ponuky poznávacích zájazdov, pričom vás bude sprevádzať TOP sprievodca. V malých skupinách na vás čakajú veľké zážitky.
Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.