Spoznajte ostrova Sokotra

Za tichých nocí počúvajte ticho, pozorujte oblohu plnú žiarivých hviezd, objavujte nadpozemskú krásu ostrova, na ktorý našťastie svet zabudol a náruživo sa vrhnite za neznámym dobrodružstvom. To vás presvedčí, že ostrov Sokotra v jeho jedinečnej podobe je splneným snom o edene.
Tyrkysová farba mora, žltá loď a horský masív. Sokotra
Nedotknutá príroda s krásnymi plážami a horami. Sokotra. Foto: depositphotos.com

Tajomstvá ostrova Sokotra

Pravdepodobne sa to začalo asi pred 20 miliónmi rokov. Vtedy sa africký kontinent oddelil od dnešného Arabského polostrova, a tak sa vytvoril úzky priestor pre Červené more a Adenský záliv. Z neho sa celkom nenápadne dvíha jemenský ostrov Sokotra. Jeho južnú časť obmýva Indický oceán, a keď pozriete do mapy, zistíte, že to má najbližšie k Somálsku. Po tom ako bol v roku 2008 zapísaný na zoznam UNESCO,  začal sa písať jeho iný osud, no tajomným rajom našťastie zostal dodnes. Takú unikátnu prírodu možno nájsť snáď už len na Galapágoch. Mnohé rastlinné druhy sa nevyskytujú nikde inde na svete. Sokotra pôsobí tak, akoby ste sa ocitli vo fantastickej prírodnej rezervácii. Alebo možno ako v obrazoch od Salvadora Dalího.

Ríša kadidla a myrhy

Rozloha Sokotry je skoro ako Malorka. Čiastočne pre kaňom Derher pôsobí, že je rozdelená na dve časti. Obýva ho 70 000 obyvateľov, pričom polovica z nich žije v hlavnom meste Hadibu. Keď doň vojdete, zistíte, že nemá žiadny architektonický poriadok, domy si stoja ako chcú, ale za to všade panuje neopakovateľná atmosféra. Je tu pár hotelov a pár obchodov. Spojenie s civilizáciou existuje vďaka letisku a tiež internetu. Nie všade, však bude signál. Je celkom zaujímavé, že viac ako polovica obyvateľov nemá s Jemenom žiadne zväzky. Stretnete tu Sokotrancov aj so svetlými očami, pretože sa sem dostalo mnoho obchodníkov a námorníkov z Európy, Indie, a z afrických krajín. Tí tu bažili hlavne po vzácnom kadidle a myrhe, ktoré používali na náboženské obrady. Z jeho bohatstva sa kedysi tešila i kráľovná zo Sáby, Alexander Veľký, či Marco Polo. A to bohatstvo ako vôňa pre nich vychádzala z kadidla a myrhy.

Členité pobrežie, údolia a kamenné hory s čerstvou vodou. Sokotra
Členité pobrežie s nádhernými scenériami. Sokotra. Foto: depositphotos.com

Úsmevy zo Sokotry

Miestni obyvatelia hovoria okrem arabčiny aj sokotránsky, ktorá má bližšie k etiópskemu jazyku ako ku arabčine a existuje len v hovorenej forme. Niektorí ostrovania, najmä však ženy počuli arabčinu prvý krát len vďaka televízii. Nakoniec aj samotná Sokotra má geograficky bližšie ku Afrike ako ku Arábii. Muži tu nosia oblečené košele, tričká a „foutu“, čo je pánska dlhá sukňa. Ženská móda vychádza z typickej beduínskej ale aj pestrej africkej. Ich tradičná práca tu vôbec nevymrela, tak ako kedysi sú tu rybári alebo pastieri kôz. Samozrejme sa venujú aj zberu datlí. 

Sokotránska žena v šatách a pestrej šatke okolo hlavy.
Sokotránska žena. Sokotra. Foto: unsplash.com

Príbeh o dračom strome

Podľa jemenskej legendy, život človeka začal na zemi práve vtedy, keď sa dvaja bratia Darsa a Samha bili na život a na smrť. Tu sa vraj odohrala prvá bratovražda v histórii vôbec. Z ich krvi sa po ostrove rozrástli „krvavé stromy“, pripomínajúce obrovské huby. Arabský názov stromu je „dam al akhawain“, čo značí „krv dvoch bratov“. U nás strom poznáme pod menom dracéna. Kedysi sa vyskytoval na prakontinente Gondwana. Strom má neobvyklý tvar s mohutnou hustou korunou. Ich živica vo vzduchu tuhne na červenohnedú hmotu, ktorá sa používala na liečenie proti zápalom, ale aj farbenie keramiky a huslí. Tu ich rastie asi 900 000, čo predstavuje 40 % na planéte. Predstavte si, že sa môžete prejsť lesom plným takých vzácnych stromov. Podobné stromy rastú ešte na juhu Arabského polostrova, v severovýchodnej Afrike a na Kanárskych ostrovoch. Dosiahnuť môžu výšku až 9 metrov.

Les plný zelených stromov - dračincov. Sokotra
Les plný dračincov. Sokotra. Foto: depositphotos.com

Púštna ruža alebo najškaredší strom

Podľa cudzincov, čo navštívili ostrov v 19. storočí bol pre nich strom púštna ruža najškaredším aký na zemi narástol. Hovorí sa mu tak podľa veľkých ružových kvetov. Rozoznáte ho celkom ľahko, podľa fľaškovitého tvaru kmeňa. Tejto endemickej rastline sa darí v kamenistej pôde a v nadmorských výškach až do 1 200 metrov. Ostrov tvorí najmä náhorná plošina s pohorím Hajhir vzniknutým vulkanickou činnosťou. Nočné oblaky tak prinesú rastlinkám ráno potrebnú vlahu. Svoju pozornosť botanikov z celého sveta priťahuje aj ďalší kužeľovitý strom pripomínajúci plodmi uhorku, tie sa však nejedia. 

Pohľad na pláž a tyrkysovú lagúnu a stromy podobné fľaške. Soktora.
Ostrov plný bizarných tvarov. Sokotra. Foto: depositphotos.com

Zem bájneho Fénixa

Pomenovanie ostrova môže pochádzať z arabského slova „suq qutra“, čo znamená „ríša živice“. Ľudia verili, že bájny vták Fénix má kdesi na Sokotre svoje hniezdo, ktoré opúšťal raz za 500 rokov aby odletel do mesta Heliopolis v dolnom Egypte, kde sa znovu zrodil zo svojho popola. Tak mohol všetkých ľudí na zemi obdarovať jedným zo základných živlov, ohňom. Okrem bájneho Fénixa tu žije sup egyptský, ktorého v starovekom Egypte považovali za ochranné božstvo. Keď chce získať potravu, tak vajce rozbíja skalou, čo vypustí zo zobáka. Na ostrove sa vyskytuje v hojnom množstve. Rád sa tu potuluje aj miestny endemický chameleón. Miestni obyvatelia sa mu vyhýbajú pretože veria, že ak ho začujú syčať stratia reč.

Dva dračince a dva ľudia pri západe slnka na ostrove Sokotra.
Jedinečné scenérie. Sokotra. Foto: unsplash.com

Kúpanie v sokotránskych vodách

Ak sa vydáte objavovať krásy podmorského sveta, budete užasnutí.  Je totiž neuveriteľne nádherná a dotváraná 80 druhmi koralov a 150 druhmi rýb. Blízko pobrežia sa často vyskytujú delfíny. Lagúna Ditwa prekoná aj tie najväčšie očakávania aké o exotickej pláži máte. Pri poznávaní si môžete dosýta užiť nádherné biele pláže a tyrkysové more. Okúzľujúco panensky pôsobí aj pláž Kadama alebo pláž Aomak v južnej časti ostrova.

Piesková pláž, skalný výbežok a tyrkysové more na ostrove Sokotra.
Panenské pláže. Sokotra. Foto: depositphotos.com
Náš tip: Vychutnajte si jednoduchú ostrovnú gastronómiu, ktorú vám pripravia miestni, čo vás budú krajinou aj sprevádzať.
Ryža a grilovaná ryba.
Jednoduchá strava - ryža a čerstvý úlovok. Jemen. Foto: unsplash.com

Jaskynné scenérie a biele duny

Asi tak 400 metrov vysoko v granitovom masíve sa nad morskými útesmi dokonale ukrýva pomerne dlhá jaskyňa Huq. Pri vchode vás okrem príjemného chladu uvítajú mohutné stalagmity a stalaktity. Na východnom pobreží oblasti Arher sa dvíhajú snehobiele duny naviate až ku skalným masívom. Duny sú výtvorom silných monzúnov, ktoré sa tu ženú od mája do septembra. Sú také fantastické, že vám prechádzka bosými nohami po jemnom bielom piesku, bude pripadať ako z iného sveta.

Pieskové duny v jemnej fialovej farbe a mroské pobrežie Sokotry.
Jemné fialkasté duny pri západe slnka. Sokotra. Foto: unsplash.com
Náš tip: Pozorovanie nočnej oblohy trebárs z pláže, kde žiaria milióny hviezd, či vidieť jasne Mliečnu dráhu je nezabudnuteľným zážitkom.
Dračí strom a jasná obloha s hviezdami a Mliečna dráha. Sokotra
Jasná obloha s hviezdami a Mliečna dráha. Sokotra. Foto: unsplash.com

Dobre vedieť ešte pred cestou

  • Na Sokotru existujú len dva lety týždenne – z toho jeden turistický priamo z Abu Dhabi, alebo z Káhiry cez Jemen. Lístky sa vypredajú takmer okamžite po vydaní, takže musíte mať rezerváciu v cestovnej kancelárii vopred. Lety nenájdete na žiadnej webovej stránke, kúpiť sa dajú len cez cestovnú kanceláriu.
  • Najjednoduchšie je navštíviť Sokotru ako organizovaný výlet s cestovnou kanceláriou, ktorá všetko zabezpečí.
  • Je tu málo turistov, čo z neho robí ešte lepší zážitok. Rozhodne tu neuvidíte žiadne davy.
  • Najlepší čas na návštevu Sokotry je v období jari. Jún až september je veterná sezóna, vtedy polovica obyvateľov ostrova zvyčajne odchádza do pevninského Jemenu. Október a november sú tiež vhodné na turistiku, počasie je príjemné.
  • Každá organizovaná skupina sa po ostrove presúva pohodlnými terénnymi autami. Na ostrove sú aj dobré cesty, ale tie najkrajšie miesta ostrova sú väčšinou odľahlé. 
  • Nezabudnite si priniesť vlastnú USB nabíjačku do auta s viacerými USB konektormi, vozidlá budú jediným miestom, kde si môžete nabiť svoje cestovné vybavenie.
  • Spáva sa v kempingoch - stanoch. Tie sú vybavené matracmi, vankúšmi a prikrývkami. Miestni sprievodcovia sa starajú o rozloženie a vybavenie, čo je veľmi pohodlné.
  • Každý deň počas poznávania ostrova budete mať raňajky, obed a večeru – varené priamo na mieste. Na to majú sprievodcovia samostatné vozidlo a aj stoly a stoličky. Strava zahŕňa veľa zeleniny a ovocia (napríklad melón, jablká, dokonca aj mango), ryža, zemiaky a samozrejme mäso či ryby ako napríklad tuniak. Pečú aj pečivo či miestny tenký chlieb. Vo vybavení majú napríklad aj milé prekvapenie ako Nutella či jemenský med, ktorý je jedným z najdrahších pre vynikajúcu kvalitu. Sprievodcovia vám poskytnú aj kávu, ale ak máte obľúbenú značku, môžete si priniesť niekoľko malých balení z domu.
  • Pitná voda je zabezpečená počas celého okruhu.
  • Pri ceste do Jemenu sa neodporúča mať v pase izraelskú pečiatku.
  • Oblečenie - vezmite si turistickú obuv, ľahké športové odevy, na večer aj niečo teplejšie, opaľovací krém.
  • Nie všetky kempy majú sprchu a WC.
  • Hotely sú len v hlavnom meste, i tie sú veľmi jednoduché.

Veríme, že sme vás Sokotrou inšpirovali, a že vás aj zaujala svojou nedotknutosťou, fantastickou prírodou ako i jednoduchosťou. Pod tými rozprávkovými dračími stromami s horúcim čajom ochuteným čerstvým kozím mliekom a po skvelej morskej rybe to musí byť až neskutočne nádherné, nemyslíte? Cestujte s nami v malej skupine. Cestujte s CK SATUR, ktorá vám zabezpečí celý poznávací zájazd na ostrov Sokotra, pričom vás bude sprevádzať aj slovenský skúsený sprievodca.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook