Zažite nadčasové dobrodružstvo v Kapadokii

Asi nič vás nedokáže pripraviť na pohľad, ktorý sa vám veľkoryso naskytne v Kapadokii. Tie rozprávkové komíny, žiarivé farby lietajúcich balónov vznášajúcich sa na azúrovej oblohe a nadpozemsky čarovná príroda tu neprestávajú udivovať a lákajú na prieskum. Ak je nejaké miesto na svete, kde je možné sa „plaviť oblohou a časom“, tak je to iste turecká Kapadokia.
Pohľad na tureckú Kapadokiu - skalné formácie s otvormi. Turecko.
Tajomná Kapadokia. Turecko. Foto: unsplash.com

Nečakané prekvapenie

Turecko samo o sebe je z každej svetovej strany niečím výnimočným. Avšak stredná časť krajiny je fantastická. Na Anatólskej plošine, ktorej dominuje sopečný vrch Erciyes Dağı vysoký 3 917 metrov a blízko Ürgüpu a Göreme, sa nad vyprahnutými údoliami týčia kopce v podobe kužeľov a pyramíd. Pri ich pohľade sa vám bude zdať, že ich tu snáď niekto nedbanlivo otesal. Sú krivoľaké, ale to im dodáva ešte viac príťažlivosti v ich bizarnosti. Ich magická škála farieb je iná v každej dennej hodine, od smotanovej cez ružovú a červenú až po svetlomodrú a sivú. Večer za pokojne odpočívajú zahalené do čierneho závoja.

Náš tip: Úchvatné fotky urobíte na tie útvary, ktoré vám budú pripomínať huby ako v údolí Pasabag, iné zas postavy zahalené v plášťoch s klobúkmi. Najkrajšie komíny objavíte v údolí Devrent. Výhodou tu je, že celou nádhernou Kapadokiou vás bude sprevádzať TOP sprievodca CK SATUR a v malej skupinke, kde zažijete veľké dobrodružstvá.
Vysvietené turecké mesto so skalnými formáciami. Kapadokia.
Turecká Kapadokia vždy prekvapí. Turecko. Foto: unsplash.com

Kedysi dávno

Pred miliónmi rokov tu nastala erupcia, ktorá pokryla rozsiahle územie hrubou vrstvou žeravého popola, ktorý sa časom spevnil a vznikol tuf. Ten vďaka jeho mäkkosti možno opracovať i nožom. Na tuf pôsobil dážď, sneh a vietor. Stekajúca voda tak vymlela údolia a z tufových svahov postupne odhrýzala až vznikli kužeľovité vrchy.

Skalné fromácie a otvory. Kapadokia
Staré skalné formácie s otvormi v Kapadokii. Turecko. Foto: unsplash.com

So zmyslom pre umenie

Táto oblasť sa začala osídľovať už okolo roku 4 000 pred n.l. a ľudia začali rozširovať vzniknuté dutiny, ktoré viac a viac prehlbovali. Neskôr sa sem dostali kresťania, ktorí v skalných kužeľoch a útesoch zakladali malé kláštory s celami, kuchyňami. Okrem príbytkov mníchov vás tu zaujme bohato zdobené kostoly v Göreme. Ak sa budete pozorne pozerať, nájdete tu napríklad sv. Juraja ako bojuje s drakom, či z Nového zákona, útek z Egypta.

Dvere a otvory v skalách v Kapadokii. Turecko.
Kapadocijské umenie jednoduchosti. Turecko. Foto: unsplash.com

Domovy Kapadókov boli skryté v podzemných mestách. Boli tu obytné štvrte, spoločná kuchyňa, šachty, stajne. Svietilo sa olejovými lampami a v prípade nebezpečenstva sa zavalili vchody tunelov veľkými balvanmi.

Vedeli ste, že...: V období od 7. do 12. storočia tu mnísi vyhĺbili 400 kostolov s kryptami a chrámovými klenbami. Steny pokryli freskami, ktorých farby sú i dnes zreteľné.
Voz naložený hlinenými nádobami. Turecko.
Voz plný "umenia". Kapadokia. Turecko. Foto: unsplash.com

Hlboko v podzemí

Približne v hĺbke 40 metrov leží podzemné mesto Kaymakli. Okolo roku 2 000 pred n.l. bolo toto osídlené Chetitmi. Vtedy sa nachádzalo na ochranu pred nepriateľmi. Toto starobylé mesto má pod zemou až osem vytesaných poschodí, z ktorých sú štyri sprístupnené, čím sa dostanete do pivníc, skladov a kostolov. Keď sa tu ocitnete, iste vás prekvapí, ako tu mohlo žiť až 3 500 ľudí.

Podzemné mesto - drevené schody vedúce dolu. Kapadokia
Preskúmajte podzemné mesto v Kapadokii. Turecko. Foto: unsplash.com
Náš tip: Neopúšťajte Kaymakli bez toho, aby ste neochutnali výborný pečený smotanový krém s medom „kaymak“. Je ako mana nebeská. Alebo si len tak vychutnajte nádherné výhľady pri typickom tureckom posedení s čajom.
Vankúše na zemi, prestretý stôl a výhľad na Kapadokiu. Turecko.
Zažite pravý turecký oddych pri čaji a nádherný výhľad v Kapadokii. Turecko. Foto: unsplash.com

Najkrajšie scenérie Turecka

Keď vojdete do novej krajiny údolia Ihlara, uvidíte, že oplývate tými najkrajšími prírodnými scenériami, na aké len v Turecku môžete natrafiť. Táto 14-kilometrová dlhá roklina dosiahne hĺbku 100 metrov. Kedysi bolo dôležitým náboženským centrom, preto je tu množstvo kostolov s peknými nástennými maľbami a starovekými hrobmi.

Údolie Ihlara - kaňon a stromy. Turecko.
Údolie Ihlara. Turecko. Foto: unsplash.com
Náš tip: Zasnívajte sa do diaľok a vychutnajte si pohľad na Ihlaru so šálkou čaju v miestnej kaviarni pri rieke Melindiz.

Údolie Pigeon získalo svoje meno podľa nespočetných ľudí vyrobených z holubníkov, ktoré boli vytesané do mäkkého sopečného tufu. Aj dnes sú stále vystavené na obdiv pre návštevníkov, a to na vrcholoch skalných stĺpov alebo vo vnútri vykopaných jaskynných domov.

Biele skaly a stromy. Turecko.
Údolie Pigeon. Turecko. Foto: unsplash.com
Náš tip: Vysadnite do koša teplovzdušného balóna pri svitaní. Uvidíte, ako raňajšie oranžové slnko osvetlí komíny a dramatické stvárnenie údolí sa zahmýri v mozaike tieňov. Ani sa nenazdáte a letíte vo výške niekoľko stoviek metrov a tie ohromujúce výhľady sú len vaše.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook