Prečo cestovať na zmyselný ostrov KEFALÓNIA?

Predstavte si sviežu vôňu vypratej bielizne pred domom lenivo sa húpajúcu vo vánku, alebo chuť čerstvej paradajky s feta syrom v pravom gréckom šaláte. Slaná pokožka od slaného mora, citrónovníky plné citrónov, Iónske more všetkých odtieňov modrej, vymodelované zelené pohoria a k tomu ešte hrdý pohľad usmievavého Gréka v slamenom klobúku počas sparného poludnia. Už to máte? Presne takto totiž vyzerá Kefalónia. Kalimera, vitajte.
Výhľad na Myrtos Beach, Kefalónia.
Výhľad na Myrtos Beach, Kefalónia. Zdroj: CK Satur

„Vždy som si našiel v živote niečo, o čom sa oplatí spievať a za to sa nemôžem ospravedlniť.“

Povedal Nicolas Cage vo filme Mandolína kapitána Corelliho z obdobia II. svetovej vojny, ktorý v roku 2001 nafilmovali práve na tomto ostrove. Koľko ostrovov treba ešte vidieť, aby sme zistili, že Kefalónia je „to pravé Grécko“? Odhoďte žabky aj zábrany na pláži Antisamos a cíťte sa ako v niektorej zo scén spomínaného filmu, kde sa urečnený taliansky kapitán zamiloval do krásnej a sebavedomej Pelagie. Morská voda priezračná ako detský pohľad a k tomu biele okruhliaky rôznej veľkosti. Vyberte si jeden z nich a hoďte po pokojnej hladine mora. Bude to dvojitá, či trojitá žabka? Len za konzumné v plážovom bare si nájdite to svoje miesto pod slnečníkom a nasávajte atmosféru čarovného miesta Anitsamos, kde si Iónske more láskavo tľaplo s okolitou, bujnou zeleňou. Miesto každoročne ospevované mnohými svetobežníkmi. Krajšie kulisy pre filmový príbeh Kefalónia snáď ani nemohla ponúknuť.

Náš tip na hotel: White Rocks Hotel *****: Objavte elegantný hotel založený v roku 1974. S históriou siahajúcou až do 19. storočia sa hotel White Rocks dedil z generácie na generáciu. Čo takto zopár ranných jogových asán v blízkosti pláže, s priamym výhľadom na more a vychádzajúce slnko? Súkromná pláž je stvorená pre romantiku a luxus služieb zase poteší aj náročných. Vychutnajte si sofistikovanosť jedál počas polpenzie alebo západ slnka z baru Lungomare.

Tie najkomplikovanejšie cesty vedú k najkrajším miestam

Zvyšok sveta odjakživa tak trochu na Grékov žiarlil a my už vieme prečo. Vydajte sa s CK Satur na epickú cestu ostrovom za rôznorodými plážami. Tu sa totiž tvoria najlepšie fotky bez filtra. Bude to zátoka v tvare polmesiaca a zároveň aj najfotografovanejšia pláž ostrova Myrtos Beach? Dostanete sa k nej serpentínami nadol, no obzrite si ju najskôr z výšky útesu. Pláž schytala už niekoľko ocenení a právom sa katapultovala v rebríčku TOP najkrajších pláží sveta. Nájdete ju v každom bedekri a možno už nastal čas, aby sa objavila aj vo vašom rodinnom albume. More päťdesiatich odtieňov modrej, a to doslova, v kombinácii s bielymi kamienkami. Pláž je široká aj dlhá a čo je najlepšie, nie je na nej mnoho turistov, čiže si uchováva pocit súkromia.

Láka vás skôr prechádzka naboso po piesočnatej pláži Xi s oranžovým pieskom? Poviete si, že pomenovanie Xi neznie veľmi grécky. Pod jednoduchým názvom pláže sa ukrývajú biele skalnaté kopce v prudkom kontraste s oranžovo-červeným pieskom, ktoré má podľa miestnych liečivé účinky. Plytký vstup do mora a pokojné vlny prajú rodinám s malými deťmi. Možno ste práve objavili vašu tohtoročnú rodinnú dovolenku.

Stále málo? Skúste stihnúť posledné lúče zapadajúceho slnka na tichej, magickej Petani pláži a vychutnajte si moment, kedy sa okolitá modro-zelená krajina sfarbí do teplých farieb ružovej a oranžovej.

Náš tip na hotel: Argile Resort ****: Tu sa spojili grécka pohostinnosť, kvalitné chute all inclusive konceptu, vrúcna rodinná atmosféra a unikátnosť miesta. Zapozerajte sa na modré Iónske more zo zelenej záhrady zrekonštruovaného hotela Argile Resort a oceňte jedinečnosť pláže Xi. Vstúpte do izby, kde sa ctia kefalónske tradície. S osviežujúcim nápojom v ruke vnímajte okolitú krásu vďaka plážovému baru alebo sa nechajte pozvať na pohárik do hotelovej reštaurácie. Novinkou roka 2024 je AQUA SPLASH WATER PARK s tromi typmi toboganov priamo v hoteli. V Sature vieme, aké cenné sú deti. Zverte svoje ratolesti do opatery šiestich, odborne vyškolených a priateľských animátorov rodinného klubu Satur Planet FUN. Tu je o vás aj o vaše deti od 2 rokov po každej stránke výborne postarané. Nechajte deti tancovať, spievať, športovať, súťažiť, rozširovať si obzory s rovesníkmi. Vy si na oplátku zašportujte pod vedením certifikovaného trénera v Planet Fit, zatancujte alebo prebuďte v sebe kreatívca pri plátne v Planet Art.

Rustikálna, uvoľnená a neskrotná

So slabým vetrom od chrbta sa k vám budú prihovárať miestne legendy a príbehy. Bude to o kozách so zlatými zubami šplhajúce sa strmými kopcami, nezbedných poníkoch, ale aj mýty o nymfe Melissani či báje o Odyseovi. Bohatá minulosť ostrova sa odráža v jeho pamiatkach a tradíciách. Žiaľ, na ostrove mnoho historických pamiatok neuvidíte. Medzitým, ako sa búrlivé dejiny podpísali na Kefalónii a jeho obyvateľoch sa okolitá, fascinujúca príroda na všetky udalosti trpezlivo a mlčky po stáročia prizerala. Až do momentu, kedy prejavila svoju údernú silu. V auguste 1953 obrovské zemetrasenie zničilo strednú a južnú časť ostrova s množstvom historických pamiatok.

Akoby zázrakom sa tejto pohrome vyhlo malebné mesto Fiskardo na severe ostrova. Prejdite sa pobrežnou promenádou mesta v benátskom štýle, ochutnajte miestny med či olivový olej, zazvoňte si na veľký kravský zvonec a s chuťou kávy na jazyku pozorujte jachty zakotvené v prístave. Život spred roka 1953 vám poodhalia „dedinky duchov“, a to Old Farsa či Old Vlachata, kde ešte dodnes vidno zvyšky budov v pôvodnom stave.

Kefalónia je atypická, je to ostrov zátok s korytnačkami Caretta caretta, strmých kopcov s divokými koníkmi, malých malebných dediniek, ale aj o rušnom Argostoli. Chcelo by to spoznať ostrov aj z inej perspektívy. Skúste plavbu loďkou v očarujúcej jaskyni nýmf. Étericky krásna jaskyňa Melissani sa nachádza 20 metrov pod povrchom zeme a svojou prekrásnou farbou jazera pripomína mexické cenoty. Kvaple staré 20 000 rokov a veľký otvor na vrchu jaskyne, cez ktorý prenikajú slnečné lúče, ukážu pravú silu prírody. A navrch ešte aj magická ozvena, ktorá dodá gréčtine dokonalý cveng.

Náš tip na hotel: Celestial Luxury Suites & Spa ****+: Zbaľte si kufre do výnimočného, butikového hotela na južnom pobreží ostrova v sviežom zelenom lese Mousata a len pár metrov od smaragdovej pláže Trapezaki. Suity so súkromným bazénom, dokonalý dizajn a romantika prostredia elegantne zapadli do konceptu okolitej krajiny.

Vitajte „doma“

Pootvorená, vstupná kovaná brána akoby pozývala vstúpiť do života miestnych. Srdeční, láskaví a pozoruhodne pokojní. Ostrovania si toho v minulosti prežili skutočne veľa. Pozdravte ich miestnym jazykom a oni vás odmenia trpezlivým a priateľským pohľadom či úsmevom. Na Kefalónii sa neponáhľa, tu sa spokojne sedí na priedomí a žije s kartami, aké život nadelí. Nie vždy sú to esá alebo srdcové. Kefalónci sú síce ťažko skúšaný, no predsa nepokorený národ, rovnako ako samotný ostrov. Cestujte v čase cez milé debaty s miestnymi. Radi vám porozprávajú o minulosti aj o svojich plánoch a pozvú na pohárik ouza s chuťou anízu. Na ostrove obklopenom morom je dovolené nachvíľu sa „stratiť“, aby ste sa o čosi neskôr opäť našli. Na jednej strane výhľady z útesu, na druhej vhľad do svojho vnútra. Ak je tu niečo, čo vnútrozemca z úvodu na ostrove „vyruší“, potom jedine pokojný, mediteránsky flow, ktorému sa od ostrovanom môžeme priučiť a preniesť tak do vlastných životov.

Náš tip na hotel: Phaedra Suites ***: Príjemný hotel s vynikajúcou polohou a pokojnou atmosférou ako stvorený na zmyslové poznávanie. Tu vás v každej izbe privíta nádherný výhľad na záliv Livadi a okolité hory. Nachádza sa neďaleko prírodnej pláže Variko. Prívetivosť majiteľa, chutná grécka kuchyňa a kompaktný areál s fantastickými výhľadmi do okolia zútulnia váš pobyt na ostrove.

Ako si vychutnať miestne jedlo? Hlavne pomaly

Každé jedlo má svoj príbeh a keď ho ochutnáte, stávate sa súčasťou histórie navštívenej krajiny. Vyberte sa na miesto príbehov lásky, romantických zákutí, ale aj odvahy a gréckej hrdosti, ktoré sú hodné pozornosti. Koštujte lokálne delikatesy a prechádzajte malebnými miestami Fiskarda či Asossu. Ochutnajte epické jedlo plné darov mora v Aristofanis, neformálnej vonkajšej reštaurácii v Argostoli, alebo stavte na typický mäsový koláč s pečivom. Obed v príjemnej taverne Karavomylos vám ukáže, ako sa robí pravé tzatziky, no nezabudnite si nechať miesto aj pre chutný dezert.

Možno to bude kopček gréckeho jogurtu s kompótom sliviek a fíg zaliaty jahodovým likérom, alebo vyprážané šišky Loukoumades v medovom sirupe so zmrzlinou a poliate čokoládou. Buďte ako Grék a objednajte si ľadové Freddo Espresso so slamkou, ktoré sa vychutnáva počas chôdze do práce, alebo len tak, pod slnečníkom. Ak vás občas prepadne pocit, že ste v živote viac stratili, ako získali, je tu torta stratených vecí – Fanouropita. Podľa tradície vám pečenie tohto koláča pomôže nájsť to, čo ste v minulosti zapatrošili.  

Uchmatnite si posledné lúče slnka po vzore miestnych rybárov s prehodenými udicami a nasávajte atmosféru podvečernej Kefalónie. V malom príjemnom mestečku Lixouri vám v jednej uličke ponúknu vynikajúcu jogurtovú zmrzlinu a hneď v ďalšej chutné pivo. Nechajte si namiešať dovolenkovú pohodu pod reťazou žiaroviek v niektorom bare s vonkajším sedením. Vnímajte Kefalóniu v celej jej autentickosti a pravdivosti.

Náš tip na hotel: Apostolata Island Resort *****: Kvalitný rezort s úchvatným panoramatickým výhľadom. V blízkosti pôvabného letoviska Skala s dlhými piesočnatými plážami aj kúsok od dedinky Poros. Do oboch miest vás zdarma premiestni kyvadlová doprava. Privíta vás štýlovo zariadená izba s moderným nábytkom a po prebudení prvé, ranné slnečné lúče. Bude to krásny bazén s morskou vodou, alebo radšej pláž, kam sa dostanete buď po schodoch, alebo vás na ňu 5x denne odvezie shuttle bus? Vynikajúcu kuchyňu zažijete v rámci polpenzie, ale aj vo veľkorysom premium all inclusive koncepte za príplatok. Na záver dňa ešte dokonalé momenty v relax v Apostolata SPA centre.
Chcem dovolenkovať na Kefalónii