Arabské pokušenie - Dubajská čokoláda
- Rady a tipy
- 11.3.2025
- 7 minút čítania
Lichotivý titul
Za posledných pár mesiacov sa pojem „Dubajská čokoláda“ stal mimoriadne žiadaný. Nielen preto, že v názve nesie futuristické mesto Dubaj, ktorý je na dovolenku plnú zábavy ako stvorený, ale čokoládu miluje celý svet. Je jasné, že je to dokonalá kombinácia. Už podľa názvu, táto čokoláda pochádza z Dubaja a za jeho tvorkyňu sa považuje Sarah Hamouda, zakladateľka spoločnosti Fix Dessert Chocolatier.
Vedeli ste, že...: Denný limit na výrobu čokolády je 500 kusov, pričom Sarah Hamouda kladie dôraz na kvalitu surovín. Tento kúsok je i štýlovo a lákavo zabalený, váži 200 gramov a jeho cena je v prepočte cca 20 eur.
Čo je kunafa?
Zázrakom tejto čokolády je práva orientálna chuť tenučkého cesta a pistácie. Keďže Sarah Hamouda je britsko-egyptského pôvodu, vložila do mliečnej čokolády obľúbený arabský dezert „kunafa“. Tú môžete ochutnať kdekoľvek na Blízkom Východe. Celý arabský svet ju miluje. V Egypte ju nájdete v každej sladkej kaviarni, v jordánskom Ammáne ju ochutnajte s výhľadom na Herkulove stĺpy a v saudskom hlavnom meste Riyadh pri paláci Masmak.
Kunafa sa vyrába zo strúhaného filového cesta. Môže sa konzumovať bez výplne. Vynikajúco však chutí s pridaním pistácií, sladkého syra či smotany. Sarah svoju pochúťku nazvala „Can´t Get Knafah of it“ (kunafy nemám nikdy dosť), avšak do dejín sa už zapísala ako „Dubai chocolate“.
Kombinácia nielen zelenej a hnedej
Kto by to bol povedal, že práve Dubajská čokoláda preslávi Dubaj. Aj keď existuje na trhu už od roku 2021, do popredia ju dostala o dva roky neskôr dubajská influencerka Maria Vehera, ktorá zverejnila video, kde recenzuje výbornú čokoládu s pistáciovou náplňou. Je chrumkavá, mierne lepkavá a hlavne oriešková. Avšak na trhu už existujú ďalšie kreatívne náplne. Vyskúšajte napríklad s pridaním datlí či karaku - čo je korenená čajová zmes.

Náš tip: Vyskúšajte si vyrobiť toto sladké pokušenie aj doma. Potrebujete 130 g jemného filového cesta (používa sa napríklad na baklavu a dostať ho kúpiť aj u nás), 50 g masla, 300 g pistáciovej pasty, 20 g sezamovej pasty tahini, mleté pistácie a 450 g čokolády a je na vás či si zvolíte horkú alebo mliečnu.
Postup: Filové cesto pridáte do rozpusteného masla na panvici, kde ho dozlatista usmažíte. V miske zmiešate pistáciovú pastu, tahini a pridáte do chrumkava osmažené cesto. Rozpustíte čokoládu v horúcom vodnom kúpeli, ktorú následne vlejete do formy a pridáte pistácie. Čokoládu necháte v chladničke stuhnúť. Posledným krokom je na čokoládu roztrieť predom nachystané cesto s pastou a zaliať zvyšnou čokoládou.
Niečo na tom Dubaji musí byť!
A veru aj je! Dubaj stále láka cestovateľov na svoju najvyššiu vežu, kvalitnými hotelmi, ktoré nájdete aj v našej ponuke, množstvom zábavných parkov pre deti a dospelých, tyrkysovým morom s pieskovými plážami, zlatistou púšťou, kde môžete jazdiť na dunách, slnečným počasím a skvelými službami.
Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.