Top 10 atrakcií, prečo vás zláka práve Malorka

Ak je nejaký ostrov odjakživa veľkým lákadlom, tak je to určite Malorka. Dôkazom je krásne počasie, nádherné prírodné scenérie až sa zamýšľate či sú ozajstné, pieskové pláže s tyrkysovou farbou mora, kde máte chuť oddychovať aj navždy alebo vyšperkované chute, že na jazyku cítite, ako vystrájajú flamenco a rumba dohromady.
Piesková pláž, azúrová farba mora. Malorka.
Stvorené na oddych na azúrovej pláži. Malorka. Foto: unsplash.com

1. V ruchu dejín odhalená Palma de Mallorca

Metropola Malorky vás oslní perfektnou kombináciou ľahkého stredomorského vánku so zaslúženou dovolenkovou atmosférou. A tú je cítiť našťastie na každom kroku. Iste na vás zapôsobí slávna katedrála Le Seu, čo z diaľky vyzerá ako maják viery. Jej monumentálne pieskovcové múry sa začali dvíhať už pred 800 rokmi a keď vojdete do mohutných útrob, užasnete nad masívnym priestorom čo sa rozkladá na ploche 6 600 m². Veď aj svoj pohľad tu musíte dvíhať pomerne vysoko, až do výšky 44 metrov. Nepochybne vzdáte hold skvelému Gaudímu, ktorý jej vtisol nekonečnú vznešenosť. 

Posvätné okolie vám pripomenie časy arabské, a súčasnosť zas dáva hold malým rušným námestiam, tajomným uličkám, ktoré vás kamsi zavedú, lebo stratiť sa je tu jedna radosť. No a v neposlednom rade vás zlákajú obchodíky, kde to s ponukou dotiahli do dokonalosti. Tomu sa tu nedá odolať a španielsky zmysel pre módu tu má vždy zelenú.

Katedrála Le Seu osvietená večer. Malorka.
Katedrála Le Seu je potešením pre oči aj keď je vysvietená. Malorka. Foto: unsplash.com
Náš tip: Veľký strážca hrad Bellver nad mestom chráni Palmu už 700 rokov. Od jeho medovo farbených múrov budete mať nádherný výhľad.

2. Alcúdia so stredomorským menu

Námornícka história a pirátske legendy, čo sa krútia v stredovekých uličkách a okolo honosných renesančných domov si nenechajte len tak ujsť v jednom z najkrajších malorských miest. To nesie vznešený názov Alcúdia. Mesto leží len kúsok od mora, preto v minulosti slúžilo opevnenie ako ochrana pred pirátmi, avšak dych života mu vdýchli kedysi dávno už Rimania. Pozostatky rímskych domov, fórum a amfiteáter ležia na juh od kostola Sant Jaume. Nezabudnite sa prejsť po krásnej pláži Playa d´Alcúdia dlhej 3,5 km, ktorá získala aj Modrú vlajku.

Ak vás bavia dvojnohé stvorenia s krídlami, zájdite si do chráneného prírodného parku La Albufera. Tu nájdete raj pre cyklistov a miesta na pozorovanie vtákov. Do Alcúdie si radi zájdu i golfisti. 18-jamkové ihrisko si vás získa nielen hrou, ale aj krásnym výhľadom na záliv a borovicami porastené hory Sierra de Llevant. Za chutným obedom sa vydajte do reštaurácie La Panderosa a skúste ochutnať paellu s morskými plodmi. Plážový výhľad bude už len dokonalým divadlom.

Pohľad z výšky na záliv a mesto Alcúdia. Malorka.
Pohľad z výšky na záliv a mesto Alcúdia. Malorka. Foto: unsplash.com
Vedeli ste, že...: Počas trhových dní, v utorok a nedeľu, ožíva Alcúdia na nepoznanie. Stánky zapĺňajú úzke uličky a hlavné námestie, kde sa predáva čerstvé ovocie, kožený tovar a rôzne remeselné výrobky.

3. Trošku luxusu v Puerto Portals vôbec nezaškodí

Tak trochu ako menšia verzia Monte Carla, Puerto Portals sa len tak hemží celebritami a miliardármi. Do sveta slávy ho v roku 1986 vyniesol jeho vizionár a zakladateľ Klaus Graf. Miluje ho nielen španielska kráľovská rodina, bohatí šejkovia, ale páči sa aj takým fešákom ako je Brad Pitt či Leonardo di Caprio. Zistite na vlastnej koži, ako sa tento prístav stal epicentrom celoročnej zábavy. Elegantná marina je plná luxusných áut a jácht, odkiaľ sa ich majitelia presúvajú do jachtárskeho klubu, štýlových obchodov a reštaurácií. Či sem zájdete na večierok alebo na obľúbený letný trh, vzbudí vo vás dojem nevyčerpateľných možností. A ak sem zavítate aj v zime, očarí vás zas vianočný trh.

Puerto Portals s jachtami v prístave.
Luxusné jachty v Puerto Portals. Malorka. Foto: unsplash.com
Náš tip: Západ slnka a trebárs jahodové daiquiri, ulahodí vašej duši napríklad v plážovom bare Roxy.

4. Krikľavá zábava v Marinelande

V blízkosti Puerto Portals sa nachádza jedna z najlepších atrakcií pre rodiny s deťmi, zábavný park Marineland. Deti milujú hry vo vodnom parku a tiež sledovanie predstavenia delfínov a tučniakov. Marineland domovom priateľských delfínov, tučniakov, tuleňov, papagájov, jedovatých žiab, leguánov, hadov a plameniakov. O svojej inteligencii presviedčajú delfíny návštevníkov počas šou, ktoré sa konajú každý deň. Poslúchajú povely, opakujú, čo im ukážu tréneri a na záver si zaslúžia „sladkú“ odmenu. Papagáje zasa predvádzajú svoju pirátsku šou a pestré hry sú súčasťou vystúpenia tuleňov.


5. Ako maľované je pohorie Tramuntana

Na Malorke vyrástli dve veľké horské oblasti. Hlavnou z nich je pohorie Tramuntana na západnom pobreží ostrova. Najvyšší vrchol má výšku 1445 metrov a celá oblasť je svetovým dedičstvom UNESCO. Peší turisti si prídu na svoje vďaka množstvu chodníkov, no malý kopcovitý terén je veľmi populárny aj u cyklistov a výletníkov na aute. Pohorie sa tiahne od Andratxu na juhozápade až ku Cap de Formentov na severe. Ak sa ho odhodláte prejsť celé, po ceste natrafíte na dve jazerá, Gorg Blau a Cúber reservoirs a uvidíte týčiace sa vrcholky Puig Major.

Pohorie Tramuntana. Malorka.
Pohorie Tramuntana. Malorka. Foto: unsplash.com

6. Valldemossa plná vášne a lásky

Keď vojdete do dediny Valldemossa, pochopíte, prečo je tak dobre v kopcoch pohoria Tramuntana ukrytá. Je ako spiaca krásavica. Dedinku, vzdialenú od Palmy menej ako dvadsať kilometrov, opísal Chopin ako najkrajšie miesto na svete. Vo Valldemosse sa tiež každý rok koná Chopinov hudobný festival, preto ódy na jej krásu sa budú hrať asi navždy. Strmé pešie ulice a budovy so starými kamennými fasádami jej dodávajú presne tú atmosféru, ktorá sa vám vryje až pod kožu. Je nezabudnuteľná. Pod mestom je krásny prístav Port of Valldemossa, kde ucítite jej rybársku príchuť. S rybolov tu nie sú žiadne žarty, preto si ulovte na svoj tanier "doradu".

Valldemossa - kamenná ulička a staré domy. Malorka
Valldemossa s nádychom stredoveku. Malorka. Foto: unsplash.com
Vedeli ste, že...: Lákadlom je aj kartuziánsky kláštor Real Cartuja de Valldemossa. Viac ako štyristo rokov poskytoval útočisko a duchovnú inšpiráciu kartuziánskym mníchom, ktorí sa tu modlili a žili. Jednu zimu v kláštore strávili aj Frederic Chopin a George Sand. Prenajali si tu miestnosť, ktorá je teraz otvorená pre verejnosť.

7. Sollér nikdy neostáva bez povšimnutia

Cez reťazec tunelov, ktoré pretínajú pohorie Tramuntana, prechádza borovicovými lesmi, olivovníkmi a citrusovými sadmi drevený vlak smerujúci z Plama de Mallorca do Solléru. Trasa, ktorá má 27 kilometrov, bola postavená pred sto rokmi, aby ňou do hlavného mesta mohli prevážať svoje pomaranče a citróny poľnohospodári. Strávte svoj pomarančový deň v Solléri prechádzkami okolo grandióznych secesných domov, nakupovaním v trochu luxusnejších remeselných obchodoch a ochutnajte citrónovú zmrzlinu. Potom sa električkou odvezte až do Port de Soller, kde si v prístave alebo na pláži dáte dobrý obed. Ak budete mať šťastie, uvidíte neďaleko brehu kotviť jachty známych ľudí.

Prístav Soller s loďami a pobrežnými domami. Malorka.
Prístav Soller. Malorka. Foto: unsplash.com

8. Cap de Formentor nad všetky očakávania

To kam sa musíte vybrať, je divoký polostrov Cap de Formentor na severovýchode Malorky. Miesto, kde zažijete úžasný výhľad, to najmodrejšie more a vietor vo vlasoch. Toto miesto je zasvätené neuveriteľne dramatickým scenériám. Veď si len predstavte útes stúpajúci z mora a dvíhajúci sa do výšky 400 metrov. V podivných skalných útesoch si svoje hniezda stavajú morské vtáky, zatiaľ čo sa môže zdať, akoby borovice vyrastali priamo zo skaly. 

Cap de Formentor - skalný výbežok a more. Malorka.
Cap de Formentor. Malorka. Foto: unsplash.com

9. Akvárium plné života

Akvárium vás vtiahne do hlbín oceána, kde odhalíte rôzne jeho tajomstvá a druhy živočíchov, ktoré ho obývajú. Súčasťou je aj dotykový bazén, ktorým sa akvárium snaží prelomiť bariéry medzi návštevníkmi a zvieratami. V záhrade je detský kútik pre najmenších, ktorí môžu preskúmať pirátsku loď. Akvárium sa snaží poskytovať návštevníkom celý rad aktivít ako potápanie so žralokmi či pozorovanie žralokov z lode so skleneným dnom. „Big Blue“ je najväčšia žraločia nádrž v Európe. S kvalifikovanými potápačmi sa doňho môžete ponoriť aj vy.


10. Dračie jaskyne

Dračie jaskyne sa nachádzajú na okraji mesta Porto Cristo, približne 70 kilometrov od hlavného mesta. Podzemný systém tvoria štyri jaskyne - Čierna jaskyňa, Biela jaskyňa, Jaskyňa Louisa Salvadora a Francúzska jaskyňa. Priestor klesá až do hĺbky 25 metrov a celý systém dosahuje dĺžku 2,4 km. Skupiny prevádzajú po 1200 metrov dlhých útrobách sprievodcovia, ktorí vysvetľujú, ako vznikli kvapľové útvary vo vnútri. Farba a tvary, ktoré v jaskyni návštevníci objavia sú skutočne ohromujúce a tí, ktorí majú tvorivú fantáziu môžu v niektorých uvidieť kaktusy, vlajku alebo dokonca zasnežené vrcholky hôr. K jaskyni patria aj Dianine kúpele či Divadlo víl a hodinová prehliadka sa končí husľovým koncertom na jazere Martel, ktoré je najväčším európskym podzemným jazerom.

Dračie jaskyne na Malorke.
Dračie jaskyne. Malorka. Foto: unsplash.com

Tipy na najlepšie pláže

Aká by to bola dovolenka bez oddychu na krásnych plážach? Pochváliť sa nimi môže aj Malorka. Najbližšou plážou k stredu hlavného mesta je Cala Mayor, ocenená modrou vlajkou. Na pláži sú k dispozícii ležadlá a slnečníky na prenájom, rovnako ako verejné sprchy a toalety. Nájdete tu tiež rampy pre prístup osôb so zdravotným postihnutím. Na pláž je celkom ľahké sa dostať. Od katedrály Le Seu vás taxík vyjde asi desať až pätnásť eur alebo môžete naskočiť na autobus číslo 3, ktorý stojí približne 2 EUR.

Aj pláž Alcúdia získala za čistotu a bezpečnosť Modrú vlajku. V blízkosti pláže hneď vedľa prístavu stojí viacero kaviarní. O niečo ďalej je záliv pokojnejší a aj piesok jemnejší. Populárna je najmä medzi rodinami s deťmi, pretože má plytké more, ideálne na detské hry.

Pláž Alcúdia. Malorka
Pláž Alcúdia. Malorka. Foto: depositphotos.com

Letovisko Cala Millor, najväčšie na východnom pobreží, vzniklo okolo jednej z najkrajších pláží na Malorke. Ak navštívite pláž Cala Millor, objavíte veľkorysé biele piesočnaté pláže s tyrkysovo modrým morom. Pláž ocenená Modrou vlajkou je dlhá viac ako kilometer. Radi ju navštevujú nielen rodiny s deťmi, ale aj nadšenci vodných športov.

Pláž Cala Millor. Malorka
Pláž Cala Millor. Malorka. Foto: depositphotos.com

Dlhý úsek východného pobrežia Malorky tvorí päť pláží (Cala d'Or, Cala Esmeralda, Cala Ferrera, Cala Serena a Cala Gran) okolo mestečka Cala d'Or. Pláže sú navzájom prepojené a nachádzajú sa v malých zátokách. Sú krásne, no zároveň dosť frekventované najmä v letných mesiacoch. Všetky pláže majú jemný piesok a čisté more. Cala Gran je ďalšou plážou s Modrou vlajkou, Cala d'Or je poslednou, najjužnejšou plážou v reťazci. Obklopujú ju hotely a apartmány, ale niektoré časti zakrývajú borovice, ktoré dodávajú aspoň trochu pocitu súkromia.

Tipy na tradičné jedlo

Malorská kuchyňa je založená na bravčovom mäse, rybách a zelenine, veľkoryso sa používa cesnak a olivový olej. Reštaurácie rady využívajú miestne produkty ako citróny, šťavnaté olivy a soľ z tunajších soľných plání.

Ryby - stredomorská kuchyňa. Malorka.
Malorská kuchyňa je založená i na rybách. Foto: unsplash.com

Španieli milujú svoju ryžu. Aj keď je najslávnejším ryžovým jedlom paella, každý región má svoje vlastné typické ryžové jedlo. Na Malorke je to "arros brut", lahodná zmes mäsa a zeleniny. Ryža sa varí s prebytkom vody, preto jedlo trochu pripomína polievku. Okorenená je kombináciou korenín ako šafran, paprika, škorica, korenie a muškátový oriešok. Podľa ročného obdobia sa mení aj druh mäsa od kurčaťa, cez bravčové mäso, divinu, slimákov, až po králikov. Frit mallorqui je tradičný recept, ktorý obsahuje zemiaky, cibuľu, paradajky, papriku, cesnak, olivový olej, bylinky a korenie, ktoré sa zmiešajú s jahňacou, bravčovou alebo kozľacou pečeňou, krvou a pľúcami.

Španielska paella - ryža, mäso a morské plody.
Vedeli ste, že paella sa jedáva počas obeda? Foto: unsplash.com

Malorským ekvivalentom donutov je "bunyols", šišky vyrobené zo zemiakového cesta, pečené v horúcom oleji a posypané cukrom. Kto má rád sladké raňajky alebo olovrant, určite neodolá "coca de cuarto", ľahkému koláču s mandľovou zmrzlinou a horúcou čokoládou. Keď budete vo Valldemosse, nenechajte si ujsť jednu z miestnych lahôdok, "coca de patata", čo je sladký koláč s varenými zemiakmi podávaný s hrnčekom horúcej čokolády.

Malorské koláče.
Malorské koláče. Malorka. Foto: unsplash.com

Jedno z najznámejších jedál tradičnej malorskej kuchyne je hustá, teplá polievka "sopas mallorquinas". Zloženie sa mení s ročným obdobím, ale zvyčajne do nej patrí cibuľa, cesnak, paradajky, kapusta, fazuľa a iná sezónna zelenina, paprika a niekedy kúsky bravčového mäsa.


Túžite prežiť dovolenku na Malorke? Vyberte si z našej ponuky, lebo na starostlivosť a služby od CK SATUR, nemá nikto.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook