Najlepšie miesta na vašu dovolenku v Chorvátsku

Láka vás Jadran a neviete sa rozhodnúť kam vyraziť? S veľkým sebavedomím tvrdíme, že dovolenka v Chorvátsku prináša radosť zo života a to už niekoľkým generáciám. Tu jednoducho stále platí, že Jadran je tak trochu aj "slovenský".

Prítažlivý Brač

Tretí najväčší chorvátsky ostrov, pôvabné mestečko Bol a pláž Zlatni rat zaradená medzi najkrajšie pláže nielen v Európe, ale aj na svete. Reč je o ostrove Brač, kde môžete stráviť svoju nezabudnuteľnú dovolenku. Dovolenku, ktorá bude nielen plná neopísateľných západov slnka, pohľadov na meniacu sa pláž Zlatni rat, ale aj plná zážitkov, zábavy, relaxu, športu, súťaženia a spoznávania.

Prístav s loďou a domy v Chorvátsku.
Brač s prísľubom jadranskej krásy. Chorvátsko. Foto: unsplash.com
Náš tip: Ochutnajte miestne víno s mliekom "smutica". I keď to spojenie síce neznie lákavo, na jazyku vám zahrá celkom pekná harmónia chutí.

Nájdete tu množstvo krásnych miest, výhľadov, zelených a voňavých zákutí, reštaurácií s domácimi špecialitami, obchodíky so suvenírmi, ale aj kaviarničky dýchajúce dalmátskou atmosférou. Obľúbeným hotelom na Brači je päťhviezdičkový hotel Bretanide Sport & Wellness Resort. V čase letných prázdnin sa tu o zábavu stará rodinný klub Planet FUN.

Pri rozhodovaní, či si vybrať práve tento hotel za miesto dovolenky vám možno pomôže informácia, že z Bratislavy sa sem dostanete letecky za fantastický čas 1 hodinu a 20 minút. Urobili sme všetko preto, aby ste sa s malými deťmi, alebo aj z iných dôvodov nemuseli presúvať do hotela celé hodiny. V Bratislave nasadnete do lietadla, nestačíte si ani zdriemnuť a ste na ostrove Brač. Transfer z letiska do hotela trvá 15 minút. Za 2 hodiny ste teda v Chorvátku pri mori aj vrátane transferu na hotel. Čas ušetrený pri cestovaní, vám predĺži čas strávený na jednom z najkrajších miest Chorvátska.

Zadar láka ako morské sirény

V Zadare na vás čaká množstvo archeologických pamiatok zo stredovekého a renesančného obdobia. Na každom kroku na vás bude dýchať bohatá minulosť, ale aj zaujímavá prítomnosť. Nenechajte si ujsť unikát Morský organ. Nájdete ho na pobreží a určite si získa pozornosť vášho oka aj ucha. Vlny rozozvučia zvukovody orgánu a vy si vypočujete nenapodobiteľný orchester. Spojte zvuk orgánu s pohľadom na západ slnka a zažije nezabudnuteľné chvíle, ktoré zostanú spomienkou, ktorá nikdy nevybledne. Zamierte si to aj na Kornati, početnú radu ostrovov a útesov, ktorých je vraj až 140.

Skalnaté ostrovy a more - NP Kornati. Chorvátsko
NP Kornati. Chorvátsko. Foto: unsplash.com
Vedeli ste, že...: "Boh chcel korunovať svoje dielo a tak posledný deň, zo sĺz, hviezd a morského dychu stvoril Kornati", povedal spisovateľ G.B. Shaw.

Trojhviezdičkový hotel Donat je vzdialený iba 5 km od jedného z najnavštevovanejších miest v Chorvátsku, Zadaru. Dostanete sa sem pešo, na bicykli, taxíkom, mestskou dopravou, či vláčikom. Donat je zasadený do borovicového parku. Obľúbili si ho najmä klienti, ktorí majú rady typické chorvátske kamienkové pláže.

Dovolenku tu v absolútnej pohode strávia aj rodiny s deťmi, či seniori, ktorým viac vyhovuje možnosť postupného vstupu do mora. Stravovanie v hoteli je zabezpečené formou all inclusive. Strava je pestrá, chutná a je jej dosť. Služba all inclusive v podobe nápojov je vám k dispozícii aj pri bazéne. Ležadlá na trávnatej časti pláže sú zdarma a sú určené výlučne pre hotelových hostí. Poloha hotela je ideálna aj pre športové aktivity.

Všetky cesty vedú do Vodíc

Vodice boli pomenované podľa vodných prameňov, ktoré tu vyvierajú. Dodnes sa na hlavnom námestí zachovali dve studne, ako pamiatka na tradície a zvyklosti spojené s vodou. Tá sa až do konca 19. storočia vyvážala. Dávne časy si môžete pripomenúť v starom meste, ktoré vzniklo v 15. storočí a zachovaná veža je toho dôkazom. 

Okolie Vodíc tiež poskytuje množstvo možností na spoznávanie. Navštíviť môžete napr. Kostol Gospe od Karmela, či Krížovú cestu na vrchu Okit a množstvo ďalších kostolíkov. Vodice sú aj miestom zábavy. V letnej sezóne sa tu usporadúvajú rôzne umelecké koncerty a vystúpenia v uliciach mesta aj v početných kluboch. Mladí ľudia sa môžu vo Vodiciach zabaviť aj v Haciende, tak sa volá tretia najväčšia diskotéka v strednej Európe. 

Loď na mori. Chorvátsko.
Loď na mori. Vodice. Chorvátsko. Foto: unsplash.com
Náš tip: Skúste i vy otočiť kľúčikom lodného zapaľovania a otvorí sa vám nový svet. Prenajmite si loď a spoznávajte Jadran cez vzrušujúcu plavbu.

Villa Luisa, ktorú korunujú štyri hviezdičky si vybrala vynikajúce miesto, na ktorom čaká svojich hostí. Obklopuje ju borovicový les a je len pár krokov od kamienkovej pláže s pozvoľným vstupom do mora, kde sú upravené plochy na slnenie. Centrum mesta je dostupné pešou prechádzkou po promenáde, pričom sa rýchlo ocitnete v centre s množstvom barov, reštaurácií a obchodov. Na hostí čakajú elegantne a moderne zariadené izby a chutné jedlá podávané formou bufetu v hoteli Imperial, ktorého súčasťou je Villa Luisa.

Ostrov Pag ako lahôdka pre všetky zmysly

Zrejme práve na Pagu nebudete vedieť či vás uvedie k nadšeniu viac jeho harmónia dejín a umenia, alebo krása prírody okorenená omamnou vôňou mora a vetra. Ostrov dlhý 60 km ukrýva jaskyne, štrkovité pláže a nádherné zákutia, kam sa oplatí aj zablúdiť. Do pokušenia vás uvedie centrum ostrova so zvláštnou atmosférou, čistotou, zvykmi, rušným nočným životom v mnohých rázovitých krčmičkách. Aj staroveké pamiatky sú vhodné malého povšimnutia, veď 3 km od Pagu sú pozostatky rímskeho mesta Pagus. 

Pohľad na morský záliv, mesto a kopce ostrova Pag.
Ako mesačná krajina je ostrov Pag. Chorvátsko. Foto: unsplash.com
Náš tip: Okoštujte "paški sir", ktorý je veľmi podobný parmezánu. Výborné je i pečené jahňacie.

Štvorhviezdičkový hotel La Luna príroda obdarila krásnym prostredím malebnej rybárskej dedinky Jakišnica a to hneď priamo pri mori. Čo iné si želať? Oddych v priestranných izbách s krásnym výhľadom na more alebo na krásne upravený park so službami all inclusive sprevádzané zaujímavými aktivitami garantujú jedinečný pocit zaslúženej dovolenky. Reštaurácia ponúka všetky chute stredomorskej kuchyne a bar je vhodný k príjemnému oddychu. Prírodná kamenistá pláž má upravené plochy na slnenie a malá štrková pláž s pozvoľným vstupom do mora je vhodná aj pre deti či neplavcov. Od rušnej zábavy vás delí len 15 minút jazdy, od mesta Novalja a pláže Zrće, známej rôznymi festivalami a bohatým nočným životom.

Nekonečná zábava v Zatone

Zaton je malebné dalmatínske mesto ležiace v krásnom modrom zálive medzi dvomi historickými mestami, Nin a Zadar. Práve stredozemná príroda vábi do Zatonu už pár storočí. A s ňou aj zbytky starých rímskych stavieb a stredoveké opevnenie proti Turkom.  

Pláž v Zatone.
Pláž v Zatone. Chorvátsko. Foto: CK SATUR
Vedeli ste, že...: Nin sa pýši najmenšou katedrálou na svete. Kostol sv. Kríža je dlhý len 36 krokov!

Zaton určite patrí medzi najatraktívnejšie miesta dovolenky na Jadrane. Apartmány Zaton Holiday so štyrmi hviezdičkami ponúkajú kvalitné a profesionálne služby, ktoré tu majú zvládnuté na tej najvyššej možnej úrovni, a robia z neho vyhľadávaný komplex pre ľudí všetkých vekových kategórií. Prichádzajú sem rodiny s tými najmenšími deťmi, väčšími deťmi, ale aj s teenegermi.

Príjemné ubytovanie v štúdiu či v apartmáne v tieni borovicových stromov, potešenie z takmer 2 km piesočnatej pláže a nekonečný zoznam zábavných aktivít sú kľúče k spokojnej dovolenke. A nevadí, ak vás je aj šesť. Do apartmánu sa vojdete aj veľká rodina. Výhodou je chránená zátoka s pozvoľným vstupom do mora a plytkým dnom. Animácie si užijú deti v čase letných prázdniny a nudiť sa nebude nik. Nájdete tu mini autoškolu, fitnes, stolný tenis, ihriská pre loptové hry, 12 tenisových kurtov, potápačské centrum so školou potápania, jazdecký klub so školou, nový adventure golf, petang, požičať si môžete i bicykle, keďže je tu 9 cyklistických okruhov. Večer sa zrelaxujete pri živej hudbe. 

 

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook