- Top
Albánska kuchyňa nesie všetky typické znaky balkánskej kuchyne s dostatkom čerstvej zeleniny, ovocia (vypestovaného čisto organicky, bez chemického hnojenia), olivového oleja, jogurtu, syra, nového korenia a rýb. Veľkú tradíciu v horách má zbieranie liečivých byliniek a následná príprava rôznych čajov. V súvislosti s albánskou pohostinnosťou sú porcie jedla veľmi štedré a domáci len neradi počujú „nie“ (podobne ako na Kaukaze). Napriek neveľkej rozlohe aj v stravovaní sú regionálne rozdiely. Na pobreží hrajú dôležitú úlohu ryby, inak je tomu ale v horách a vnútrozemí. Spomedzi mäsa dominuje baranie a jahňacie, o niečo menej teľacie a hovädzie mäso. Bravčové mäso tu nemá tradíciu, no napriek moslimskému vyznaniu mnohých obyvateľov nie je úplne zakázané.